ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні у вересні виросли на 2%

Ціни виробників промпродукції в Україні у вересні виросли на 2% Фото: ціни виробників промпродукції у вересні трохи виросли

З початку року ціни виросли на 28,0%

В Україні (без урахування тимчасово окупованої території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) індекс цін виробників промислової продукції у вересні 2015 р. склав 102,0% проти 99,7% в попередньому місяці. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з груднем 2014 р. ціни виробників промпродукції зросли на 28,0%, а порівняно з серпнем 2014 р. - на 2,0%.

Так, продукція добувної промисловості та розроблення кар'єрів у вересні подорожчала на 0,7%, зокрема у видобутку кам'яного вугілля - 5,5%, каменю, піску та глини - 0,3%. У той же час у видобутку сирої нафти зафіксовано зниження цін на 5,1%, металевих руд - на 1,6%.

У переробній промисловості індекс цін виробників становив 100,0%. У виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів зафіксовано зростання цін на 1,1%, машин і обладнання, не віднесених до другим угрупованням - на 0,8%, хімічних речовин і хімічної продукції, комп'ютерів, електронної та оптичної продукції - на 0,3%. Разом з цим у виробництві коксу і продуктів нафтопереробки ціни знизилися на 2,3%, в металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування - на 0,9%, електричного обладнання - на 0,8%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни виріс на 0,7%, у т.ч. у виробництві цукру - на 3,1%, переробленні та консервуванні овочів та фруктів - на 1,9%, напоїв - на 1,6%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - на 0,6%. У той же час у виробництві готових кормів для тварин продукція подешевшала на 2,2%, олії та тваринних жирів - на 0,5%, продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - на 0,4%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося підвищення тарифів на 7,5% за рахунок подорожчання електроенергії на 8,3%.

Нагадаємо, в Україні у вересні була зафіксована інфляція 2,3% проти дефляції 0,8% місяцем раніше.