ua en ru

Три роки президент. Головні заяви з інтерв'ю Зеленського (оновлено)

Три роки президент. Головні заяви з інтерв'ю Зеленського (оновлено) Фото: Володимир Зеленський (president.gov.ua)

Президент України Володимир Зеленський очолює країну вже три роки. Глава держави поспілкувався з українськими журналістами та підвів підсумки трьох років у владі.

Основні заяви президента - у матеріалі РБК-Україна.

  • Про цінності та політику. Для мене на сьогодні великих змін щодо цінностей не відбулося. На сьогодні я розумію, де місце України. Я чесно виборюю це місце разом з усіма, разом з армією. Ми точно не імперія і мені це дуже подобається. Найголовніше - місце нашої держави. Найголовніший курс - місце України серед рівних. Незважаючи на війну, послідовність я бачу і ми йдемо цим шляхом.

"Я впевнений, що буде перемога. Тут немає альтернатив. Навіть щодо ЄС ми використовуємо різні курси, а з Росією і війною один курс і один шлях", - наголосив Зеленський.

  • Про перемогу. Не ми починали, але нам її (війну, - ред.) закінчувати. Я думав, що закінчити також можна буде суто дипломатично. Зараз я ромумію, що закінчення також буде дипломатичним, але це діалог, у якого є відповідний термін, що в цьому діалозі можна буде знайти відповіді на багато питань і багато рішень з Російською стороною. Я дійсно так вважав. А зараз це як автомобіль і не бензиновий і не електрокар, тому і війна така - складна, і перемога буде дуже складна, вона буде і кривава, вона точно буде в бою, але кінцівка точно буде в дипломатії, я впевнений в цьому, тому що є деякі речі, які окрім як за столом перемовин ми не зможемо завершити. Тому що ми хочемо повернути все, а РФ хоче все не віддати, іншими словами - нічого не віддати.
  • Про вторгнення через Білорусь. Тиск (на Україну, - ред.) був задовго до початку широкомасштабного вторгнення в Україну, ми розуміли, що відбувається підготовка. Обсяг чи нахабність того, що ми побачили ніхто не розумів до кінця. Одна справа, коли ти розумієш, що з боку Білорусі напевне підуть танки, а інша справа, що конкретно з Білорусі летять ракети. Така різниця здається невеличка, що попереджали, що з того боку може початися наступ. Але різниця велика. Ти воюєш з ким? З тими силами та засобами, які на території Білорусі, які переходять крізь Білорусь і ідуть в Україну або ти воюєш з двома країнами? Диявол в деталях. Тому ніхто до кінця не знав, що відбувається заздалегідь. Деталі ніхто не знав. Всі готувалися до різних заходів. Більше деталей ніж мали ми ніхто не мав.
  • Про початок наступу. Я би почав розмову про цей наступ з жовтня місяця. Те, як ми готувались, що відбувалося, які були меседжі, які були кроки перші економічні, фінансові, кібер, блокування, дефіцит бензину, як це відбувалося, зменшення обсягів енергоносіїв тощо. Я почав би з вересня-жовтня. Хоча, справедливо починати з 2014 року, але про повномасштабний, я вважаю, цей такий гібридний артобстріл почався ще восени.
  • Про чисельність армії. По нашим цифрам, нам потрібна армія не 260 тисяч, а бойових там було 120 тисяч. Я підписав перший указ на початку 2022 року, коли я бачив конкретні цифри. Є гроші чи немає, але плюс 100 тисяч на наступний рік. Це був мій указ. Але навіть плюс 100 тисяч не змогли би зупинити їх (Росію, - ред.). На сьогодні ми розуміємо, що сьогодні це 700 тисяч. Ви бачите результат роботи 700 тисяч людей, які воюють, щоб захищати таку територію.

"В країнах НАТО є відповідна зброя, яка спроможна захистити небо від тих перших ракет. Чи можна було підготуватися до війни? Я вважаю, що ми були непогано підготовлені, вони не знали про багато речей. Всі аналітики говорили, що вони зайдуть за 2-3 дні...Лопатою виграти війну неможливо. Вони (країни-партнери, - ред.) нам казали рийте окопи, а ми їм казали дайте зброю", - розповів Зеленський.

  • Про Маріуполь. Що далі? На сьогодні вивезено цивільних, медиків, важкопоранених з "Азовсталі". Вивезені. Найближчим часом, не днями навіть, завершиться вивезення всіх. Структура складна. Домовлялися, що розблокуванням будуть займатися західні партнери. Я сотні разів проговорював з лідерами різних держав надання мені зброю, щоб військовим шляхом ми дійшли до Маріуполя. Є те, що є. Хлопці отримали від військових сигнал, що вони мають повне право вийти, щоб зберегти своє життя. На сьогодні вони вивезені, або в процесі. Далі все залежить від того, що на себе брали ООН, Червоний Хрест, РФ...закінчиться процес вивезення і розпочнеться проце підготовки до діалогу щодо обміну. Будемо забирати їх додому, це те, що ми повинні зробити разом з партерами, які брали на себе відповідальність.
  • Про зустріч з Путіним. В залежності від моменту зустірічі мета змінюється. Вирішувати питання щодо обміну, деокупації, миру і зупинення війни. Ось і вся адженда. У нас є бажання і є свої цілі. Ми хочемо повернення територій і закінчити війну, але як це буде, коли це буде залежить від часу, коли буде розмова з Путіним. Думаю, що розмова України і Росії точно буде. Не знаємо в якому форматі: з посередниками чи без, в широкому колі, на рівні президентів.
  • Про перемогу та Донбас. Ніхто просто так нічого не віддає. Без зайвих втрат вийти на лінію, яка була до 24 лютого - це перемога...Ми зламали хребет однієї з найбільших армій світу. Вони не стануть на ноги за найближчі декілька років. Не забуваємо, що наші військові так само хочуть жити. Для мене важливо, щоб ми розуміли цінність кожного кроку. Вийти на цю лінію розмежування, тимчасову, це буде перемога. Це буде говорити про те, що вони нас не захопили. І тоді ми перейдемо до другої частини. Я хотів би, щоб розуму у цієї країни було достатньо, щоб другу частину ми проговорили за столом переговорів.

Нагадаємо, Зеленський оголосив про намір балотуватися у новорічному зверненні. Вибори проходили у два етапи, до другого туру вийшли Зеленський та на той момент чинний президент Петро Порошенко. В другому турі Зеленський переміг свого опонента з результатом у 73,22% підтримки проти 24,45%. 20 травня 2019 року відбулася інавгурація Зеленського, а вже 21 травня новообраний президент своїм указом достроково розпустив Верховну Раду та призначив позачергові вибори.