ua en ru

Суд наклав арешт на землі Аграрної академії вартістю понад 250 млн гривень

Суд наклав арешт на землі Аграрної академії вартістю понад 250 млн гривень Фото: рішення суду прийнято за клопотанням Київської місцевої прокуратури

Ділянка площею 7,3 тис. гектарів у Донецькій області відноситься до категорії особливо цінних земель с/г призначення, а її ринкова ціна набагато вища за оцінку Держгеокадастру

Суд наклав арешт на землі Національної академії аграрних наук (НААН) України площею 7,3 тис. гектарів і вартістю понад 250 млн гривень, які були незаконно відчужено особам, що проживають на непідконтрольній Україні території Донецької області. Про це сьогодні повідомили у прес-службі прокуратури міста Києва.

Як зазначається, рішення суду прийнято за клопотанням Київської місцевої прокуратури №7.


Встановлено, що у 2015 році приватний нотаріус засвідчив договір купівлі-продажу 7,3 тис. га земель сільськогосподарського призначення, розташованих на території Донецької області. Тоді як в управлінні Держгеокадастра України повідомили, що зазначені землі обліковуються на праві постійного користування за державними установами академії.

"В результаті неправомірних дій громадяни отримали право власності на 16 ділянок цих земель. З огляду на це, місцевою прокуратурою на підставі матеріалів СБУ розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки)", - йдеться в повідомленні.

У рамках розслідування правоохоронці провели обшуки у нотаріуса, під час якого виявили та вилучили речі та документи, на підставі яких було здійснено незаконна передача права власності на земельні ділянки, які обліковуються за державними структурами НААН.

За інформацією прес-служби столичної міськпрокуратури, в даний час слідство у справі про незаконне відчуження земель Аграрної академії в Донецькій області триває, а на зазначені землі накладено арешт.

Як уточнили у прес-центрі Служби безпеки України (СБУ), правоохоронці встановили, що зловмисники, використовуючи фальшиві документи, оформили 7,3 тисячі гектарів сільгоспугідь НААН на підставних осіб.

"Ділянка відноситься до категорії особливо цінних земель сільськогосподарського призначення. Його вартість, за оцінкою Госгеокадастра, становить понад 250 млн гривень, ринкова ціна набагато вище. Для легалізації прав власності на землю, ділки направили кур'єра до Києва, де приватний нотаріус провів незаконну реєстрацію документів. надалі вони здійснили кілька фіктивних перепродажів прав власності для запобігання судових позовів ", - розкрили використовувану шахраями схему в СБУ.

Нагадаємо, Генпрокуратура України з початку року повернула понад 42 тисячі гектарів землі на суму понад 2,74 млрд гривень.