ua en ru

Суд над Медведчуком: всі подробиці засідання

Суд над Медведчуком: всі подробиці засідання Фото: Віктор Медведчук (Віталій Носач, РБК-Україна)

Суд над Віктором Медведчуком, підозрюваним у держзраді, проходить сьогодні, 13 травня, у Києві. Печерський районний суд столиці обирає йому запобіжний захід.

Всі подробиці про суд над Медведчуком - в матеріалі РБК-Україна нижче.

Суд над Медведчуком

20:53 Суд відпустив Медведчука під домашній арешт до 9 липня.

19:52 Суддя пішов до нарадчої кімнати.

Сторона звинувачення просить суд заарештувати Медведчука на два місяці з альтернативою застави в 300 млн гривень, сторона захисту просить не застосовувати запобіжний захід, а група нардепів просить суд відпустити Медведчука на поруки.

17:55 В суді продовжує виступати сторона захисту, адвокати просять не встановлювати для Медведчука запобіжний захід.

16:57 Суддя оголосив технічну перерву на 15 хвилин.

16:55 Захист Медведчука просить суд відхилити клопотання і не обирати нардепу запобіжний захід.

16:45 Під будівлею Печерського райсуду Києва, де проходить засідання щодо обрання запобіжного заходу Медведчуку, сталася сутичка.

Фото: сутичка під Печерським судом (Віталій Носач, РБК-Україна)

16:42 На суді над Медведчуком продовжує виступати сторона захисту.

15:27 Адвокат Медведчука просить суд відмовити стороні обвинувачення у клопотанні про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

15:16 Адвокат Медведчука заявив, що нардепу не вручили підозру і він не набув статусу підозрюваного.

15:07 Медведчук у ході засідання суду заявив, що ознайомився з матеріалами про підозру. Він вважає, що матеріали підозри не були оголошені відповідно до вимог КПК.

Медведчук також заявив, що аргументи сторони обвинувачення є політично вмотивованими і направлені на те, "щоб зупинити опозицію".

"І я, і моя дружина є заможними людьми...але щодо мене були застосовані санкції: всі рахунки заблоковані, не можна сьогодні використовувати кошти, які є в моєї сім'ї", - заявив Медведчук, говорячи про розмір застави.

14:52 Сторона обвинувачення просить суд застосувати щодо Медведчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 10 липня з можливістю внесення застави у розмірі 300 млн 930 гривень.

У разі застави у Медведчука також вилучать закордонний паспорт і він носитиме електронний браслет.

14:42 Як заявила сторона обвинувачення, метою застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Медведчука є забезпечення виконання підозрюваним покладеним на нього процесуальних обов'язків, а також запобігання спробі переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

Прокурор зазначив, що кримінальні правопорушення, що інкримінуються Медведчуку, відносяться до особливо тяжких, оскільки передбачають можливість покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

14:25 В ході судового засідання сторона захисту заявила, що 40 нардепів готові взяти Медведчука на поруки, однак, суд відмовив у даному клопотанні.

Суд над Медведчуком: всі подробиці засідання

Фото: Віктор Медведчук в суді (Віталій Носач, РБК-Україна)

Суд над Медведчуком проходить у Печерському райсуді Києва. Сторона обвинувачення просить для нардепа обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави в 300 млн гривень.

Сам Медведчук заявив, що не зможе заплатити заставу через арешт його рахунків. Як відомо, 19 лютого Рада нацбезпеки і оборони України ввела санкції проти Медведчука і його дружини Оксани Марченко.

Під судом над Медведчуком зібралася група невідомих, представники "Нацкорпусу", правоохоронці та журналісти.

Суд над Медведчуком: всі подробиці засідання

Фото: Віктор Медведчук приїхав до суду (Віталій Носач, РБК-Україна)

У чому підозрюють Медведчука

Віктору Медведчуку інкримінують держзраду і замах на розкрадання національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст. 111, ч. 3 ст. 15 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Разом з Медведчуком у справі проходить і його соратник - нардеп Тарас Козак (за даними СБУ, він на даний момент знаходиться в Росії).

Як повідомили в СБУ і прокуратурі, нардепам оголосили про підозру за трьома епізодами. Один з них стосується родовища" Глибока " в Чорному морі, яке, за версією слідства, підозрювані передали російським окупантам в 2015 році. Крім того, спецслужби вважають, що Медведчук і Козак передали РФ інформацію про секретний військовий підрозділ України.

Детальніше про підозру Медведчуку на брифінгу розповіли генпрокурор Ірина Венедиктова та голова СБУ Іван Баканов.