ua en ru

США завдали ракетного удару по Сирії: головні новини

США завдали ракетного удару по Сирії: головні новини Ілюстративне фото: війна в Сирії (webscreenshot youtube/SMO Syria)

Ракетний удар по Сирії США завдали сьогодні, 14 квітня

США нанесли ракетний удар по Сирії сьогодні, 14 квітня. В операції також брали участь Велика Британія і Франція. Всі подробиці і розвиток ситуації в матеріалі РБК-Україна.

Країни НАТО підтримали дії в Сирії

За результатами екстреного засідання Північноатлантичного альянсу всі країни-союзники договору схвалили дії США і союзників щодо ударів по об'єктах хімічної інфраструктури в Сирії. Про це за результатами засідання повідомив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

ЄС може прийняти нові санкції проти Сирії

Європейський союз готовий в разі необхідності розглянути нові санкції проти Сирії у зв'язку із застосуванням хімічної зброї в Думі. Про це заявила високий представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Трамп назвав місію виконаною

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп назвав місію по Сирії виконаною і подякував союзників - Францію і Велику Британію - за злагоджену роботу під час нанесення авіаударів по об'єктах хімічної зброї. Про це Трамп написав в своєму Twitter.

США попередила РФ перед атакою

США зв'язалися з Росією перед початком ракетних ударів по Сирії, сказав посол США в Росії Джон Хантсман. Він додав, що ракетні удари Сполучених Штатів по Сирії не є частиною конфлікту Російської Федерації і США.

Поранено шість військових армії Асада

Щонайменше шестеро військовослужбовців сирійських урядових військ отримали поранення в результаті ракетних ударів США, Франції і Великобританії по сирійським військовим об'єктам в провінції Хомс.

НАТО скликає екстрене засідання

Північноатлантичний альянс (НАТО) в суботу, 14 квітня, збереться на екстрене засідання щодо нанесення Сполученими Штатами, Великобританією і Францією ударів по лабораторіях хімічної зброї в Сирії.

Опубліковано доповідь про хімзброю в Сирії

Міністерство оборони Франції на своєму сайті опублікувало доповідь про розробку хімічної зброї зброю в Сирії. Документ датований 14 квітня 2018 року і складений на основі відкритої інформації та розсекречених даних французьких спецслужб.

Франція показала відео запуску ракети

Міністр збройних сил Франції Флоранс Парлі показала уривок відео з моменту запуску крилатої ракети по лабораторії хімічної зброї в Сирії. Ролик опубліковано на сторінці Флоранс Парлі в Twitter.

РФ привела в бойову готовність системи ППО

Росія привела свої сили протиповітряної оборони (ППО) в Сирії в режим бойової готовності у зв'язку з ракетним ударом сил коаліції, очолюваної США.

Сирія перехопила71 ракету США

Сирійська протиповітряна оборона (ППО) перехопила 71 крилату ракету з 103, які випустили Сполучені Штати, Великобританія і Франція. Про це йдеться в заяві Генштабу Росії.

США не попереджали Росію про атаку в Сирії

Військове командування США використовувало так звану "деконфліктну" лінію зв'язку з російською стороною напередодні початку операції проти Сирії, але не розкрило, які саме об'єкти стануть мішенню для ударів сил коаліції. Про це заявив на брифінгу в Пентагоні глава Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Джозеф Данфорд.

НАТО підтримує дії США і союзників

Північноатлантичний альянс (НАТО) підтримує дії Сполучених Штатів Америки, Великої Британії та Франції щодо ракетних ударів по лабораторіях хімічної зброї в Сирії. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

У Сирії назвали число постраждалих від ракетного удару

Щонайменше троє мирних жителів постраждали в результаті попадання ракети США і їх союзників по складу військової армії неподалік від Хомса. Про це повідомляє сирійське державне агентство SANA.

Франція назвала ракетні удари по Сирії легітимними

Ракетні удари по Сирії, які Франція завдала разом з союзниками - Великою Британією і Сполученими Штатами - є "легітимними і обгрунтованими" діями. Про це сказав глава Міністерства закордонних справ (МЗС) Франції Жан-Ів Ле Дріан в ході прес-конференції в Єлисейському палаці, передає lefigaro.

США і союзники випустили понад 100 ракет

Сполучені Штати, а також їх союзники Великобританія і Франція випустили по Сирії понад 100 крилатих ракет і ракет класу "повітря - земля". Ракети вдарили по військовим і цивільним об'єктам, повідомили в Міністерстві оборони Росії.

Ракетний удар США в Сирії вразив військові бази і дослідницький центр

Ракетний удар США в Сирії пошкодив дослідний центр і військові бази поблизу Дамаска. Про це повідомили в моніторинговому центрі з прав людини, що базується в Лондоні, передає Reuters.

В результаті удару також були вражені об'єкти Республіканської гвардії сирійської армії і елітні підрозділи сирійських військових.

У Росії прокоментували ракетний удар США по Сирії

Посол Росії в Вашингтоні Анатолій Антонов прокоментував ракетний удар США по Сирії. "Ми попереджали, що такі дії не залишаться без наслідків. Вся відповідальність за них - на Вашингтоні, Лондоні і Парижі. Морального права звинувачувати інші країни у США - володаря найбільшого арсеналу хімічної зброї - немає", - заявив Антонов.

Ракетний удар США по Сирії в Пентагоні назвали "разовим залпом"

Глава Пентагону Джим Меттіс на брифінгу сьогодні, 14 квітня, заявив, що ніяких додаткових ударів по Сирії не планується. "Зараз це був разовий залп", - заявив глава американського оборонного відомства.

За словами Меттіса, союзники потрапили в "сирійську інфраструктуру хімічної зброї" в результаті "більш жорсткого удару", ніж в 2017 році.

Він також заявив про відсутність втрат з боку військових США, Британії та Франції внаслідок удару.

Трамп напрямую звернувся до РФ в зв'язку з ударами по Сирії

Президент США Дональд Трамп прямо звернувся до Росії та Ірану в своєму телевізійному заявленні у зв'язку з початком ударів по Сирії.

Ракетний удар по Сирії: з'явилися перші фото

Користувачі соцмереж почали викладати перші фотографії ударів США і їх союзників по Сирії.

США вирішили завдати ракетного удару по Сирії

Президент США Дональд Трамп 14 квітня оголосив про рішення завдати ракетного удару по Сирії. Трамп оголосив у телевізійному повідомленні про початок "точкових ударів". Удари відбулися в 21:00 за Вашингтоном (4:00 за Києвом).

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що схвалила точкові військові удари в Сирії. Президент Франції Емманюель Макрон також заявив, що наказав почати військову операцію.

На додаток до військових кораблів ВМС США бомбардувальники ВПС-1 також беруть участь в ударах по режиму Асада в Сирії. У свою чергу, ізраїльська армія знаходиться в підвищеній готовності в сирійських та ліванських прикордонних районах.

Агентство Israel Breaking опублікувало карту ракетних ударів США, Франції і Великобританії по Сирії.

Все почалося з химатаки з боку Асада

В ніч на 8 квітня армія Башара Асада вчинила хімічні атаки на сирійське місто Дума в Східній Гуті. Як повідомлялося, хлорна бомба потрапила в лікарню, друга бомба зі "змішаними агентами" потрапила в сусідню будівлю. В результаті загинули 70 осіб.

Дамаск заявив, що інформація про застосування хімзброї є сфабрикованою. А в США, в свою чергу зазначили, що "історія застосування режимом (Асада, - ред.) хімічної зброї проти власного народу не заперечується"

Реакція США

Пізніше, Штати звинуватили в застосуванні хімічної зброї Асада і підтримуючу його режим Росію. Так, у Держдепі заявили, що якщо інформація про застосування хімічної зброї підтвердиться, то цей факт потребує негайного реагування з боку міжнародного співтовариства.

Росія, як і Дамаск, назвали ці звинувачення сфабрикованими

На подію відреагував і президент США Дональд Трамп - він пригрозив розплатою всім відповідальним за газові атаки. Крім того, його помічник з питань внутрішньої безпеки допустив можливість нанесення ракетного удару по Сирії у відповідь на застосування хімзброї.

Міжнародна реакція

Рада безпеки ООН провів екстрене засідання з хіматаки в Сирії. Пізніше лідери Франції, США і Британії провели телефонну розмову. Так, Макрон, Трамп і Мей зійшлися на тому, що немає сумнівів у відповідальності Башара Асада за подію.

Перед ракетним ударом

В ніч на 11 квітня европейське агентство авіаційної безпеки попередило авіакомпанії про можливі авіаудари по Сирії з використанням крилатих ракет протягом наступних 72 годин.

Крім того, Дональд Трамп заявив про те, що Росія буде збивати ракети США, випущені по Сирії. Також він закликав РФ готується до того, що ракетні удари будуть.

Пізніше стало відомо про те, що Асад на найближчі три дні оголосив стан бойової готовності для Військово-повітряних сил країни, які базуються на авіабазах. Сирійці почали звільняти свої найбільші авіабази, і здійснювати перекидання військових літаків в Хмеймім.

У той же час, російські кораблі покинули порт в Тартусі