ua en ru

Євросоюз може розглянути нові санкції щодо Сирії, - Могеріні

Євросоюз може розглянути нові санкції щодо Сирії, - Могеріні Фото: Федеріка Могеріні (flickr.com eeas)

ЄС засуджує хімічну атаку у сирійській Думі

Європейський союз (ЄС) готовий в разі необхідності розглянути нові санкції проти Сирії у зв’язку із застосуванням хімічної зброї у Думі. Про це заявила високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, йдеться у відповідній заяві на сайті ЄС.

"Європейський союз знову заявляє про своє рішуче засудження повторного використання хімічної зброї сирійським режимом, що було підтверджено Організацією із заборони використання хімічної зброї (ОЗХЗ) і про що постійно повідомлялось протягом останніх місяців у східній Гуті та інших районах Сирії, в тому числі останні повідомлення про хімічну атаку на Думу", - йдеться у заяві.

Зазначається, що у липні 2017 року і в березні 2018 року Євросоюз запровадив додаткові обмежувальні заходи щодо високопоставлених чиновників Сирії і науковців у зв'язку з їх участю в розробці та застосуванні хімічної зброї.

"ЄС завжди готовий в разі необхідності розглянути питання про запровадження додаткових заходів", - зазначила Могеріні.

Вона також додала, що Євросоюз був проінформований щодо намірів США, Франції і Великої Британії завдати удару по об'єктах хімічної зброї в Сирії.

Могеріні також додала, що друга Брюссельська конференція по Сирії, яка відбудеться 24-25 квітня 2018 року за спільним головуванням ЄС і ООН, "стане можливістю для всього міжнародного співтовариства відновити свою послідовну підтримку політичного процесу і прийняти нові обіцянки допомогти основним жертвам цього конфлікту, що триває, а саме сирійському народу всередині і за межами Сирії".

Нагадаємо, США завдали ракетного удару по Сирії сьогодні, 14 квітня. В операції також брали участь Велика Британія і Франція. Президент США Дональд Трамп зазначив, що операція по Сирії завершена і подякував союзникам за бездоганну роботу.