ua en ru

Рада НБУ назвала головні причини зміцнення курсу гривні до долара

Рада НБУ назвала головні причини зміцнення курсу гривні до долара Фото: Обмін валют (Віталій Носач, РБК-Україна)

У Раді НБУ вважають головними три фактори

В інформаційних матеріалах до засідання Ради Національного банку України (НБУ) названі головні причини зміцнення курсу гривні до долара. Про це повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначається в матеріалах, офіційний курс гривні з початку року (до початку грудня) укріпився на 13%, з 27,7 грн/долар до 24,0 грн/долар, а чиста купівля Національним банком валюти становила 5 млрд доларів.

За даними Ради НБУ, головними чинниками збільшення пропозиції валюти на міжбанківському валютному ринку були:

  • 1) Приплив портфельних інвестицій (спекулятивного капіталу) нерезидентів на ринок ОВДП, номінованих в гривні (100 млрд грн з початку року);
  • 2) Сприятливі умови торгівлі (стабільно високі світові ціни на товари українського експорту та зниженням світових цін на енергоресурси);
  • 3) Високий врожай сільськогосподарських культур, що підтримав експорт аграрної продукції.

Рада НБУ назвала головні причини зміцнення курсу гривні до долара

Зазначимо, офіційний курс долара до гривні, який щодня встановлює Національний банк України (НБУ), знизився січень-листопад 2019 року на 13,2%. Курс долара знижувався протягом більшості місяців. При цьому тільки за листопад курс впав на 3,8% до 24,03 грн/долар.

Нагадаємо, Національний банк України за січень-листопад 2019 року купив на міжбанківському валютному ринку валюти на 5479,3 млн доларів і продав на 479,2 млн доларів. Таким чином, з початку року чиста купівля валюти Нацбанком склала 5000,1 млн доларів.