ua en ru

Соцопитування: Президентський рейтинг В.Януковича складає 26%, Ю.Тимошенко - 16,8%

Найвищу позицію у президентському рейтингу станом на вересень ц.р. зберігає Віктор Янукович, за даними соціологічної групи "Рейтинг". Разом з тим, порівнюючи з аналогічним дослідженням, проведеним у червні, його рейтинг (серед усіх опитаних) понизився у 1,5 рази - з 38,2% до 26%. Другу позицію посідає Юлія Тимошенко - з червня її рейтинг виріс на чверть - з 13,2% до 16,8%.

За даними експертів, Ю.Тимошенко почала відновлювати власні позиції в базових регіонах: на Заході, Центрі та Півночі. Саме в цих регіонах почав втрачати В.Янукович, хоча значно більші загрози для нього зосереджені в базових регіонах - на Сході, Півдні і Донбасі, де збільшується кількість розчарованих та відбувається певне переорієнтування виборців у бік лівих політиків та політичних сил.
В результаті як В.Янукович, так і Ю.Тимошенко поступово виходять на позиції середини минулого року - розрив на рівні 10%, який був в кінцевому випадку зафіксований результатами I туру виборів Президента.
Рейтинг Сергія Тігіпка в цілому не зазнає різких коливань і разом з тим демонструє незначну спадну тенденцію (13,6% - у березні, 13,4% - у квітні , 11,8% - у червні, 11,1% - у вересні).
Далі у рейтингу кандидатів на посаду Президента йдуть Арсеній Яценюк (4,2%), Петро Симоненко (3,1%), Олег Тягнибок (1,8%), Анатолій Гриценко (1,7%), Віктор Ющенко (1,5%) та Володимир Литвин (1,3%).
Іншого кандидата готові підтримати 1,5% опитаних, не підтримують жодного - 10,9%, не визначились з підтримкою - 10,9%, не брали б участі у виборах - 9,3% респондентів
Ситуація на партійному рівні в цілому повторює вищезазначені тенденції.
Так, лідером симпатій залишається Партія регіонів, хоча впродовж останніх кількох місяців її рейтинг (серед усіх опитаних) знизився з 35,2% у червні до 24,4% у вересні. На другому місці партія "Батьківщина" - з червня рейтинг виріс з 12,4% (замірявся як БЮТ) до 15,5% (замірявся як "Батьківщина"). На третьому місці "Сильна Україна" С.Тігіпка, яка повторює плавну спадну тенденцію персональних позицій лідера. Її рейтинги у березні становили 12,7%, у квітні - 10,7%, у червні - 9,2%, у вересні - 8,8%.
Дещо законсервувались рейтинги "Фронту змін" А.Яценюка (3,5%) і виросли порівняно з червнем рейтинги двох радикально протилежних сил: Комуністичної партії України - з 2,5% до 3,8% та ВО "Свободи" - з 1,7% до 3%.
Саме ці шість політичних сил - Партія регіонів, "Батьківщина", "Фронт змін", Комуністична партія та ВО "Свобода" - потрапили б до парламенту, якби вибори до Верховної Ради відбувались наступної неділі.
Далі у рейтингу "Наша Україна" (1,4%), "Народна партія" В.Литвина (1%), "Громадянська позиція" А.Гриценка (0,9%), партія УДАР В.Кличка (0,9%), Соціалістична партія (0,5%), Прогресивна соціалістична партія Н.Вітренко (0,4%), "За Україну!" В.Кириленка (0,4%). Інші партії - 1,1%, не підтримують жодну - 11,5%, не визначились - 13,3%, не брали б участі у виборах - 9,7% респондентів.
Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність - 2000 респондентів. Метод дослідження - особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 9-16 вересня 2010 р.
Розподіл областей: Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька. Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська. Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська. Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь. Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська. Донбас: Донецька, Луганська.