ua en ru

Сланцевий бум не загрожує ОПЕК, - МЕА

Сильні зміни, що відбуваються на енергетичних ринках у результаті виробництва нафти і нафтопродуктів у Північній Америці, не приведуть до нової ери на ринку і не справлять негативного тиску в довгостроковій перспективі на країни ОПЕК.

Сильні зміни, що відбуваються на енергетичних ринках у результаті виробництва нафти і нафтопродуктів у Північній Америці, не приведуть до нової ери на ринку і не справлять негативного тиску в довгостроковій перспективі на країни ОПЕК. Про це повідомляється у звіті Міжнародного енергетичного агентства World energy outlook, передає "Росія 24".

МЕА радить розвиненим країнам при публікації енергетичної політики спростовувати чутки про те, що використання нетрадиційних ресурсів, таких як сланцева нафта, може послабити роль ОПЕК на світовому ринку в довгостроковій перспективі.

Хоча зростання виробництва в таких країнах, як США, Канада і Бразилія, матиме вирішальне значення для задоволення зростаючого попиту на нафту протягом найближчих 20 років, у середині 2020-х рр. роль країн, що не входять до ОПЕК, почне знижуватися. Саме із цього моменту країни Близького Сходу забезпечать більшу частину збільшення світових поставок.

Експерти агентства очікують, що США можуть стати найбільшим виробником нафти і нафтопродуктів у світі, хоча це, судячи з усього, буде тимчасовим явищем.

"Близький Схід, як і раніше, залишається основним джерел дешевої нафти в довгостроковій перспективі", - йдеться у звіті. При цьому необхідний буде великий обсяг нафти для задоволення зростання попиту на 14 млн барелів на день протягом 20 років, тоді як видобуток нафти на існуючих родовищах, як очікується, скоротиться на 40 млн барелів на день.

Що стосується газового ринку, то ціни на природний газ будуть сильно відрізнятися в різних регіонах, до того як не буде сформовано світового ринку і не розвинуться гнучкі умови поставок.

Індексування цін за контрактами на постачання зрідженого природного газу і нафти має бути ослаблене на тлі реформ газового ринку в Азії та експорту СПГ зі США, вважають у МЕА.

"Хоча ціни на газ вже не так сильно розрізняються, як у середині 2012 р., вартість газу у США досі перебуває на рівні близько однієї третини від імпортних цін у Європі і однієї п'ятої у Японії, - йдеться у звіті. - У той час як регіональні відмінності в цінах на природних газ скорочуються в нашому основному сценарії, вони, тим не менш, залишаються великими до 2035 р.".

У той час як попит на газ зростатиме в Азії і на Близькому Сході до 2035 р. на чолі із чотириразовим збільшенням у Китаї, досягти рівнів 2010 р. буде важко у зв'язку зі зростанням частки відновлюваних джерел енергії та вугілля у Європейському союзі.

При цьому в МЕА не виключають, що країни Латинської Америки і США змогли б повторити успіх США в розробці нетрадиційних газових родовищ, але в менших масштабах.

Зазначимо, що на даний час на ОПЕК припадає 40% від світового обсягу нафтовидобутку.

Як повідомлялося, іноземні інвестори на тлі сланцевого буму скуповують нафтогазові активи у США.

Нагадаємо, аналітики прогнозують падіння цін на нафту до 2020 р. Вартість нафти марки Brent до 2020 р. впаде до 95 дол. за барель. Такої думки дійшли фахівці з енергетики 20 провідних західних банків і аналітичних центрів.

Як раніше заявляв глава голландсько-британської корпорації Royal Dutch Shell Пітер Возер, експорт сланцевого газу зі США не зможе вплинути на світові ціни на природний газ.

Зазначимо, питання сланцю на даний час актуальне також і для України. Напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров запевнив глядачів популярного телешоу в тому, що вартість сланцевого газу українського видобутку складе з усіма витратами 120-130 дол. за тис. куб. м. Сам же видобуток сланцевого газу в Україні розпочнеться у 2015 р.

12 вересня ц.р. українська компанія ТОВ "Надра Юзівська" і Royal Dutch Shell підписали операційну угоду, яка фактично дозволяє розпочати роботу на Юзівському родовищі газу, тобто видобуток сланцевого газу.