ua en ru

Шотландія і Гібралтар почали обговорення варіантів залишення в ЄС

Шотландія і Гібралтар почали обговорення варіантів залишення в ЄС Фото: Гібралтар і Шотландія хочуть залишитися і в ЄС, і у Великобританії

До цієї дискусії також може приєднатися Північна Ірландія

Шотландія і Гібралтар почали переговори щодо вироблення плану, який міг би дозволити цим частинам Великобританії залишитися в Євросоюзі після перемоги прихильників Brexit на референдумі. Про це заявив головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо, передає ВВС.

За його словами, він обговорював із першим міністром у справах Шотландії Ніколою Стерджен різні варіанти збереження у складі ЄС. До цієї дискусії також, можливо, приєднається Північна Ірландія, жителі якої також голосували проти Brexit.

"Я можу уявити собі ситуацію, при якій частина держав, які входять до Великобританії, вийдуть із ЄС, а інші залишаться", - зазначив Пікардо.

Він пояснив, що бажаючим залишитися в об'єднанні територіям не доведеться знову подавати заявку на вступ до ЄС.

"Ми просто залишимося з тим доступом, який є у нас зараз, а ті частини, які покидають Євросоюз, отримають якийсь інший доступ, про який необов'язково домовлятися за 50 статтею", - підкреслив міністр.


Як відомо, 50 стаття Лісабонського договору від 2007 року регулює вихід країн зі складу Європейського Союзу.

Повідомляється, що подібний прецедент уже створила Гренландія. Ця територія в 1979 році отримала автономію від Данії, яка, своєю чергою, у 1973 році вступила в Європейське економічне співтовариство, яке є одним із попередників ЄС. У 1985 році за підсумками референдуму Гренландія вийшла з ЄЕС.

95% виборців Гібралтару проголосували проти Brexit, при цьому переважна більшість також не хоче виходити зі складу Великобританії. За словами Пікардо, збереження в Гібралтару статусу британської заморської території не повинно означати відмову від членства в ЄС.

"Позиція жителів Гібралтару, яку ми висловили, можливо, навіть чіткіше шотландців, полягає в тому, що ми повинні і далі мати доступ до єдиного ринку ЄС. Мої обов'язки захищати і просувати інтереси Гібралтару і шукати партнерів, які захочуть робити те ж саме всередині Великобританії", - резюмував міністр.

Нагадаємо, раніше перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що парламент Шотландії може накласти вето на вихід Британії з ЄС.