ua en ru

Літакам білоруських авіакомпаній можуть заборонити посадку в аеропортах ЄС, - Bloomberg

Літакам білоруських авіакомпаній можуть заборонити посадку в аеропортах ЄС, - Bloomberg Фото: країни ЄС готують санкції проти Олександра Лукашенка (ec.europa.eu)

Європейський союз розгляне питання про подальші санкції проти адміністрації президента Білорусі Олександра Лукашенка, коли лідери країн зберуться за вечерею в Брюсселі в понеділок ввечері перед початком дводенного саміту. Санкції можуть бути введені після того, як у Мінську посадили літак Rynair і затримали засновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме з підготовкою до саміту.

За даними джерела, можливі заходи можуть включати припинення польотів над Білоруссю, заборону національної авіакомпанії країни приземлятися в аеропортах ЄС і блокування наземного транзиту в ЄС з Білорусі.

ЄС вже працював над додатковим пакетом санкцій у зв'язку зі спірними виборами в Білорусі минулого року і тепер розгляне можливість посилення тиску.

Разом з тим, за словами високопоставленого чиновника, близького до європейських переговорів, з можливих варіантів дій ЄС санкції проти фізичних і юридичних осіб, ймовірно, будуть найпростішими. За словами чиновника, інші варіанти, такі як припинення всіх польотів авіакомпаній ЄС над Білоруссю і припинення всього транзиту, включаючи наземні перевезення, між Білоруссю і ЄС, спричинять за собою збільшення витрат для європейських компаній.