ua en ru

Російські дипломати планували таємно вивезти Ассанжа в РФ, - Guardian

Російські дипломати планували таємно вивезти Ассанжа в РФ, - Guardian Фото: Джуліан Ассанж (flickr.com/Cancillería del Ecuador)

У 2017 році був розроблений план, згідно з яким Ассанжа повинні були таємно вивезти в дипломатичному автомобілі з посольства

Російські дипломати в 2017 році провели секретні переговори з людьми, близькими до засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, щоб оцінити можливість допомогти йому втекти з Великобританії. Про це повідомляє Guardian.

Видання повідомляє, що був розроблений спеціальний план, згідно з яким Ассанжа повинні були таємно вивезти в дипломатичному автомобілі з посольства Еквадору в Лондоні.

Джерела видання повідомляють, що Ассанж повинен був залишитися в Росії, щоб уникнути ризику екстрадиції до США. При цьому план залишився нереалізованим, оскільки вважався занадто ризикованим.

Повідомляється, що вивезення Ассанжа планувався на Різдво 2017 року і було пов'язане з невдалою спробою Еквадору надати засновнику WikiLeaks дипломатичний статус. У свою чергу Кремль був готовий надати підтримку, зокрема, дозволити Ассанжу приїхати в Росію і там жити. Одне з джерел розповіло, що посередником у цих переговорах був якийсь російський бізнесмен.

Нагадаємо, раніше США запропонували Ассанжу дати показання по російській справі. У листі йдеться, що Ассанж може дати свідчення в закритому режимі, у зручному для всіх місці і в зручний час

Зазначимо, що Ассанж готовий покинути посольство Еквадору в Лондоні, де він переховується від кримінального переслідування з 2012 року. Повідомлялося, що Ассанж зважився на цей крок через погіршення стану здоров'я.

Як відомо, в 2016 році сайт WikiLeaks опублікував документи Демократичної партії США, які були вкрадені російськими хакерами. Проте Москва свою причетність до цього заперечує. Ассанж перебуває на території еквадорського посольства в Лондоні з 2012 року. Він не може покинути територію дипмісії, оскільки побоюється арешту за запитом Швеції та подальшої екстрадиції в США.

У свою чергу американська влада звинувачує Ассанжа в публікації секретних матеріалів Держдепартаменту. Йому загрожує до 35 років в'язниці і навіть смертна кара. Сам Ассанж звинувачення відкидає і вважає їх політично мотивованими.