ua en ru

Росія не тисне на бажаючих приєднатися до "Східного партнерства", - МЗС РФ

Росія не чинить тиску на бажаючих вступити в "Східне партнерство", а лише намагається захистити свою економіку, заявив сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Росія не чинить тиску на бажаючих вступити в "Східне партнерство", а лише намагається захистити свою економіку, заявив сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (на фото).

Міністр підкреслив, що бажання вступити в "Східне партнерство" є суверенним вибором кожної країни.

"У зв'язку з тим, що у нас з цими країнами (охочими вступити в партнерство) є співпраця в економічній сфері, ми хочемо захистити свій ринок, сільське господарство, промисловість", - сказав Лавров.

"Ми тільки просимо заздалегідь зрозуміти, які будуть наслідки, щоб ніхто ні на кого потім не ображався", - додав глава МЗС РФ.

Він нагадав, що Євросоюз є стратегічним партнером Росії, проте, за словами міністра, "проблеми виникають тоді, коли до проекту "Східного партнерства" починають підходити не з точки зору здорового глузду, а коли проект починають використовувати в ідеологізованих геополітичних цілях", - зазначив Лавров.

"Раніше ми висловили готовність брати участь в програмі в якості спостерігача, але нас в підсумку не покликали в спостерігачі, і ми спокійно до цього поставилися", - підкреслив міністр.

Зазначимо, раніше Лавров повідомляв, що тристоронні консультації Україна-ЄС-Росія були б корисні, якби проводилися до прийняття остаточного рішення про формат взаємодії між Києвом і Брюсселем. За словами міністра, "консультації завжди корисні, якщо вони надають можливість до прийняття рішень врахувати позиції всіх зацікавлених сторін, і зазвичай це допомагає зробити так, щоб прийняті рішення відображали заклопотаності, інтереси учасників такого роду консультацій", - зауважив Лавров в кінці жовтня в Ростові-на-Дону після зустрічі з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою.

Зазначимо також, тоді ж Лавров сказав, що громадяни України повинні їздити в Росію за закордонними паспортами, точно так само і громадяни РФ при поїздці в Україну повинні користуватися цим документом. Також, раніше радник Президента Росії Сергій Глазьєв заявив, що в разі підписання Києвом угоди про асоціацію з ЄС, Росія введе візовий режим з Україною.

Нагадаємо, що "Східне партнерство" - проект Європейського союзу, що має основний заявленою метою розвиток інтеграційних зв'язків Євросоюзу з Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Грузією і Білоруссю.