ua en ru

Тристоронні консультації Україна-ЄС-Росія були б корисними для асоціації України з ЄС, - МЗС РФ

Тристоронні консультації Україна-ЄС-Росія були б корисними, якби проводилися до ухвалення остаточного рішення про формат взаємодії між Києвом і Брюсселем, заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров.

Тристоронні консультації Україна-ЄС-Росія були б корисними, якби проводилися до ухвалення остаточного рішення про формат взаємодії між Києвом і Брюсселем, заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров, повідомляє радіостанція "Свобода".

"Консультації завжди корисні, якщо вони надають можливість до ухвалення рішень врахувати позиції всіх зацікавлених сторін , і зазвичай це допомагає зробити так, щоб ухвалені рішення відображали заклопотаності, інтереси учасників такого роду консультацій", - сказав Лавров у Ростові-на-Дону після зустрічі з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою.

"Як я розумію, в цьому випадку йдеться про дещо інше. Йдеться не про те, щоб проконсультуватися, як краще вибудовувати відносини між Україною і Євросоюзом з питань, що безпосередньо зачіпають російсько-українські відносини, а про те, щоб консультуватися, як би вже постфактум, на основі події, що відбулася, без жодної зміни того формату, в який заплановано перевести відносини між Україною і Євросоюзом, до того ж без урахування занепокоєння та інтересів російської сторони", - додав російський міністр.

Лавров зазначив, що Москва завжди виступає за діалог. "Але в цьому випадку Президент Російської Федерації вже озвучив нашу позицію, і якщо цю угоду буде підписано, і Україна почне виконувати відповідні зобов'язання, зокрема, в тому, що стосується лібералізації торговельного режиму з Євросоюзом і безмежного пропуску європейських товарів на свій ринок, то це створюватиме ризики для нашої торгівлі і виробників, і ми будемо змушені вводити ті заходи захисту, що передбачені в рамках договору СНД про зону вільної торгівлі", - зауважив Лавров.

За його словами, "про жодну заборону на постачання українських товарів до Росії не йтиметься, ці товари матимуть на основі норм СОТ режим найбільшого сприяння", але пільги, які додатково до цього режиму випливають з участі Києва в договорі про зону вільної торгівлі СНД, "припинять свою дію".

Минулого тижня в Мінську Президент України Віктор Янукович запропонував створити постійну консультативну комісію "Україна - Європейський союз - Митний союз", яка розглядатиме проблемні моменти, що можуть виникнути після підписання угоди між Києвом і ЄС.

На саміті у Вільнюсі наприкінці листопада Україна хоче підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Раніше Президент Росії Володимир Путін заявив, що це "внутрішня справа" України, але також наголосив, що після підписання асоціації з ЄС Україна не зможе стати членом Митного союзу.