ua en ru

У Раду внесли законопроєкт про захист авторського права: що він пропонує

У Раду внесли законопроєкт про захист авторського права: що він пропонує Фото: у Раду внесли законопроект про захист інтелектуальної власності (Віталій Носач, РБК-Україна)

У Верховній Раді сьогодні, 9 червня, зареєстрували законопроєкт про захист інтелектуальної власності. У разі його прийняття буде посилена відповідальність за порушення авторських прав, у тому числі в інтернеті.

Про це у своєму Facebook повідомив перший віце-спікер Ради Руслан Стефанчук.

"У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт "Про авторське право і суміжні права", - написав він.

За його словами, основна мета законопроєкту - вдосконалення правового регулювання щодо здійснення і захисту власників інтелектуальної власності.

Стефанчук зазначив, що документ передбачає захист авторських прав від численних порушень, в тому числі в інтернеті. "Законопроєкт пропонує посилити відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності", - уточнив він.

Серед положень документа також відзначено справедливу винагороду за публічне використання об'єктів авторського та суміжних прав. Крім того, планується створення реєстрів інтелектуальної власності, зокрема, для оригіналів образотворчого мистецтва і рукописів літературних творів.

Документом також вводяться такі норми:

  • про особливості використання творів, які отримали статус "сирітських";
  • створюються умови для реалізації авторських прав шляхом введення відповідних реєстрів;
  • оновлюються ставки справедливої ​​винагороди за право використання відповідно до законодавства ЄС;
  • закріплюються ставки розподілу доходів за публічне використання об'єктів авторського і суміжного права;
  • вводиться право sui generis (унікальна правова конструкція) на неоригінальні об'єкти, створені за допомогою комп'ютерних програм;
  • створюються умови для забезпечення відкритості передачі права власності на оригінали художніх творів і літературних рукописів.