ua en ru

Рада прийняла закон про публічні електронні реєстри за основу

Рада прийняла закон про публічні електронні реєстри за основу Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)

За проект закону проголосували 320 нардепів

Верховна рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект №2110 "Про публічні електронні реєстри". Проект підтримали 320 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

У пояснювальній записці вказано, що законопроект є рамковим та на основі єдиного термінологічного апарату визначає систему публічних електронних реєстрів, законодавчі вимоги до публічних електронних реєстрів, реєстрової інформації, а також принципи, організаційні, інституціональні, процесуальні та фінансові засади їх існування й взаємодії.

Згідно законопроекту систему публічних електронних реєстрів складатимуть:

  • базові державні реєстри (Єдиний державний демографічний реєстр, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Державний земельний кадастр);
  • інші державні реєстри;
  • комунальні реєстри;
  • визначені законом реєстри саморегулівних організацій;
  • Реєстр реєстрів.

Зокрема, визначаються єдині вимоги до реєстрової інформації, її статусу, форм, складу, порядку створення, зберігання та використання (у т.ч. надання), шляхів внесення існуючої, в тому числі архівної інформації.

У проекті також прописані єдині засади створення, ведення, адміністрування, модернізації, реорганізації та ліквідації публічних електронних реєстрів, в тому числі відповідні особливості для Реєстру реєстрів; засади взаємодії публічних електронних реєстрів на єдиній електронній платформі.

Крім того, визначаються засади контролю, державного нагляду, відповідальності та виправлення помилок у сфері публічних електронних реєстрів; види правопорушень та засади юридичної відповідальності у розрізі видів суб’єктів; фінансові основи створення, адміністрування та функціонування публічних електронних реєстрів (на засадах пропорційного розподілу плати між відповідними повноважними суб’єктами).

Нагадаємо, в жовтні в Україні з'явився електронний реєстр для отримання дозволів на вирубку і заготівлю деревини.

Як писало РБК-Україна раніше, Кабінет міністрів України підтримав створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни.