ua en ru

Проєвропейські реформи підтримують 60% українців

Проєвропейські реформи підтримують 60% українців Фото: Європарламент (flickr.com european_parliament)

Українці підтримують реформи навіть за умови, якщо ЄС не надаватиме перспективи членства

Абсолютна більшість громадян (60%) вважає, що Україні важливо продовжувати проєвропейські реформи, навіть якщо ЄС не надаватиме державі перспективу членства. Про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Київського міжнародного інституту соціології

З них 39% підтримують реформи, бо переконані у необхідності цих реформ насамперед для самої України, тоді як 21% вважають, що в України немає іншого вибору, як прямувати в напрямі європейської інтеграції, незалежно від членства.

Водночас 17% опитаних схильні вважати, що насправді "європейські реформи" Україні й не потрібні, а 7% воліють розвернутися в напрямку інтеграції в Євразійський економічний союз із Росією. Не визначили своєї позиції 15% респондентів.

Проєвропейські реформи підтримують 60% українців

У регіональному розрізі найбільше поділяють думку про необхідність продовження проєвропейських реформ безвідносно до перспектив отримання членства в ЄС саме жителі Заходу (загалом 78%) та Центру (67%), тоді як помітно менше таких серед жителів Сходу (48%) та Півдня (38%).

Опитування було проведене фондом "Демократичні ініціативи" та КМІС з 16 по 28 серпня 2018 року серед 2041 респондентів у всіх регіонах України за виключення окупованих територій. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%. Опитування відбулося за підтримки проекту "Громадська синергія", що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом "Відродження".

Як писало РБК-Україна, 20 вересня нардепи відправили на розгляд до Конституційного суду України президентський законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України щодо незворотності курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Нагадаємо, за даними опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС, у серпні 2018 року більшість громадян (52%) вважали, що Україні потрібно стати членом Європейського Союзу, тоді як приблизно третина (34%) з цим не згодні і ще 15% не можуть визначитись зі своєю позицією.