ua en ru

Майже половина українців відчувають себе європейцями

Майже половина українців відчувають себе європейцями Фото: Єврокомісія (twitter.com/EU_Commission)

В українському суспільстві поступово зростає кількість людей, що сприймають себе як європейців

У серпні 2018 року майже половина українців (44%) вважали себе європейцями. Про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Київського міжнародного інституту соціології

Але, як зазначають соціологи, загалом по Україні частка тих, хто європейцями себе не вважає, ще незначною мірою переважає і становить 48% опитаних. І ще приблизно 8% опитаних не визначились.

Майже половина українців відчувають себе європейцями

Найбільш виражена європейська ідентичність у жителів Заходу (61%) та Центру (51%). Натомість, меншою мірою вона знаходить вияв серед мешканців Півдня (28%) та Сходу (22%) країни.

Для того, щоб відчути себе європейцями, українцям передусім потрібний певний рівень матеріального добробуту - так вважають 46%; відчуття захищеності законом (34%) та повага цінності демократії та прав людини (21%). Для 17% опитаних важливо також відчувати себе вільною людиною.

Опитування було проведене фондом "Демократичні ініціативи" та КМІС з 16 по 28 серпня 2018 року серед 2041 респондентів у всіх регіонах України за виключення окупованих територій. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%. Опитування відбулося за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом «Відродження».

Нагадаємо, раніше посол ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі зазначив, що за рік візової лібералізації кількість українців, які їздять до Європи, зросла на 15%.

Відзначимо, що за даними Державної міграційної служби (ДМС) України, за перший рік дії безвізового режиму українці оформили понад п'ять мільйонів біометричних паспортів.