ua en ru

Більшість українців підтримують вступ до ЄС

Більшість українців підтримують вступ до ЄС Ілюстративне фото (twitter.com/VGroysman)

В українському суспільстві переважає орієнтація на Захід

У серпні 2018 року більшість громадян (52%) вважали, що Україні потрібно стати членом Європейського Союзу, тоді як приблизно третина (34%) з цим не згодні і ще 15% не можуть визначитись зі своєю позицією. Про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Київського міжнародного інституту соціології

Як зазначають соціологи, найбільше хочуть бачити Україну в ЄС на Заході та в Центрі України (79% та 58% відповідно). Натомість, на Півдні та Сході більшість респондентів наразі не поділяють євроінтеграційних прагнень (58% та 57% відповідно в цих регіонах не вважають, що Україні потрібно стати членом ЄС).

Більшість українців підтримують вступ до ЄС

Основними перевагами від членства в ЄС українці вважають підвищення життєвого рівня людей (38%), сприяння боротьбі з корупцією (27%) та вільне пересування людей за кордон (26%). Кожен п’ятий громадянин очікує, що членство України в ЄС сприятиме більш вільному доступ молоді до навчання у європейських університетах (21%). Натомість, 26% опитаних українців вважають, що жодних переваг Україна від членства в ЄС не матиме.

Опитування було проведене фондом "Демократичні ініціативи" та КМІС з 16 по 28 серпня 2018 року серед 2041 респондентів у всіх регіонах України за виключення окупованих територій. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%. Опитування відбулося за підтримки проекту "Громадська синергія", що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом "Відродження".

Як писало РБК-Україна, 20 вересня нардепи відправили на розгляд до Конституційного суду України президентський законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України щодо незворотності курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Нагадаємо, раніше посол ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі зазначив, що за рік візової лібералізації кількість українців, які їздять до Європи, зросла на 15%.