ua en ru

Продовження страйку і розгін протестувальників: що зараз відбувається в Білорусі

Продовження страйку і розгін протестувальників: що зараз відбувається в Білорусі Фото: страйк в Білорусі (tut.by)

Силовики почали розганяти протестувальників

У Мінську триває національний страйк, який оголосили 16 серпня. Силовики розганяють протестувальників, але білоруси виходять на протест, що зараз відбувається в країні - в матеріалі РБК-Україна.

В Координаційній раді опозиції заявили про погрози

Члену президії Координаційної ради опозиції Білорусі Павлу Латушку погрожували та "рекомендували" покинути країну. Про це він повідомив в інтерв'ю BBC. Екс-директор Купалівського театру був звільнений за підтримку мітингів. Його сім'я була змушена виїхати з Білорусі відразу після того, як він заявив про свою позицію.

Для сім'ї першої жертви мітингів зібрали матеріальну допомогу

Для сім'ї загиблого в Мінську демонстранта Олександра Тарайковського вже зібрали майже 15 тисяч євро допомоги, повідомила його цивільна дружина Олена виданню "Наша нива". У неї двоє дітей - трирічна дочка і старша, якій 11 років. 34-річний Олександр Тарайковській загинув 10 серпня під час силового розгону протестів. За офіційною версією, в руках Тарайковського вибухнув пристрій, який він намагався кинути в силовиків. Однак родичі в це не вірять. Зазначимо, це перша підтверджена правоохоронцями смерть людини під час протестів в Білорусі.

Звільняється колектив радіо "Столиця"

Колектив мінської державної радіостанції "Столиця" майже в повному складі звільняється на знак протесту проти режиму Олександра Лукашенка. Редакція радіостанції приєдналася до загальнонаціонального страйку.

Байден закликав США підтримати Тіхановську

Кандидат в президенти США від Демократичної партії Джо Байден заявив в Twitter, що американська сторона має підтримати заклик кандидата в президенти Білорусі Світлани Тіхановської та провести нові чесні вибори.

Опозиція закликала Лукашенка до негайного діалогу

Координаційна рада білоруської опозиції прийняла резолюцію, в якій чинну владу закликають до негайного діалогу. Такий документ був прийнятий на першому засіданні ради 19 серпня.

Литва внесла Лукашенка в "чорний список"

Міністерство закордонних справ Литви вніс президента Білорусі Олександра Лукашенка в список осіб, яким рекомендується заборонити в'їзд в країну. Всього в списку знаходяться 32 людини, пов'язаних з фальсифікаціями на виборах і застосуванням сили до протестуючих в Білорусі.

У Білорусі анонсували нові акції протесту

У Білорусі цієї неділі, 23 серпня, планують провести нові масштабні протести у всіх містах країни. Демонстранти вимагатимуть:

  • Негайну свободу всім затриманим і політв'язням;
  • Догляд президента Олександра Лукашенка;
  • Правосуддя над винними у вбивствах і тортурах.

У Міноборони готові перекинути до Гродно військову техніку

Міністерство оборони Білорусі готове перекинути на Гродненське напрямок додаткову військову техніку. Гродно знаходиться поблизу кордону з Польщею і Литвою і є одним з центрів протестного руху. Вчора місцева влада виконала умови демонстрантів і дозволила проводити протести, а також відпустила всіх 777 затриманих.

Власне ось так зараз виглядає Гродно:

У Мінську демонстранти збираються до будівлі МВС

У Мінську демонстранти почали збиратися навпроти будівлі МВС на проспекті Незалежності. Учасники протесту мають намір вимагати свободи всім політв'язням, правди про зниклих і трибуналу.

Розпочато розслідування смерті учасника протестів в Бресті

Слідчий комітет Білорусі почав розслідування у зв'язку із смертю учасника протестів в Бресті. За даними слідчих, правоохоронець ненавмисно поранив демонстранта в голову під час того, як на силовиків напали.

Інавгурація Лукашенка відбудеться протягом двох місяців

У Центрвиборчкомі Білорусі заявили, що інавгурація Олександра Лукашенка відбудеться протягом двох місяців, однак точна дата поки не визначена.

ЄС виділить Білорусі 53 млн євро для "підтримки народу"

Європейський союз планує виділити 53 мільйони євро допомоги для білоруського народу. Частина грошей піде на підтримку громадянського суспільства і незалежних ЗМІ, а також жертв репресій.

Євросоюз не визнав результатів виборів в Білорусі

Рада Європи провела екстрене засідання, на якому представники ЄС не визнали результати виборів в Білорусі. При цьому верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель заявив, що Лукашенко не має "демократичної легітимності" як президент Білорусі.

Лукашенко роздав доручення держвідомствам і ЗМІ

Прикордонному комітету: посилення охорони держкордону, перекриття фінансових потоків і каналів, спрямованих на фінансування протестів.
Міноборони: увагу пересуванню військ НАТО, виводити ВС і техніку на напрямки їх пересування.
МВС: не допускати заворушень, захист робочих колективів від загроз.
КДБ: виявляти і припиняти дії організаторів заворушень.
МЗС: доведення до керівників західних держав інформації про ситуацію в Білорусі, попередити їх про відповідальність через розпалювання заворушень.
ЗМІ: розповідати, що Координаційна рада з трансферу влади нічого собою не представляє.
Уряду: функціонування підприємств, підтримка керівникам підприємств в організації виробничого процесу, рішення повсякденних завдань і питань життя громадян.

Лукашенко доручив передати Зеленському та ЄС інформацію про ситуацію в Білорусі

Також він доручив попередити про відповідальність за "розпалювання заворушень".

"Їм просто треба розповідати, що відбувається в Білорусі. Щоб цю інформацію отримали і Меркель, і Макрон, і Дуда, і Науседа, і інші, і Зеленський", - заявив він.

На "Гродно Азот" страйкують

Робочі "Гродно Азоту" - близько 500 осіб - вийшли з території заводу і оголосили страйк. Головна вимога - відставка Лукашенко.

Також викладачі та студенти Білоруського державного університету віднесли в ректорат петицію з вимогою відставки Лукашенка.

Лукашенко доручив посилити охорону кордонів Білорусі

Олександр Лукашенко вважає, що це для того, щоб нібито не допустити з інших країн бойовиків, зброї, боєприпасів, грошей для фінансування заворушень.

Лукашенко з Путіним знову обговорили Білорусь

Два президенти обговорили ситуацію в Білорусі, в якій зараз триває національний страйк. Лукашенко попросив Путіна передати канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, що він не бачить сенсу розмовляти з нею по телефону.

У Кремлі вважають, що білоруси самі вирішать свої проблеми, в рамках діалогу, правового поля та без втручання ззовні.

Лукашенко зробив ряд заяв

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що розбереться з протестуючими. Більш того, він назвав страйк в країні "погрозами і атакою" на робочих заводів і фабрик.

Лукашенко також спростував перекидання російських військ в Білорусь. За його словами, за російські війська намагаються видати білоруську техніку, яку перекидають до західних кордонів, де повинні пройти військові навчання. Лукашенко вважає, що жодної людини з інших держав в Білорусі немає.

Він також прокоментував роботу Координаційної ради опозиції, він її назвав "чорною сотнею".

"Що дивно, там уже вишикувалися в черги і ділять портфелі. Я хочу сказати: шановні чорносотенці, в країні немає такої кількості портфелів, скільки вас стоїть в черзі. Мітли та лопати у нас є. Ми забезпечимо", - заявив він.

У Бундестазі заявили про кінець режиму Лукашенка

Голова німецького Бундестагу Вольфганг Шойбле закликав владу Білорусі припинити застосування сили проти учасників мирних протестів.

"Коли диктатору приходить кінець, найкраще знайти спосіб відмовитися від подальшого насильства", - заявив Шойбле.

Помер поранений в Бресті протестуючий

У госпіталі помер чоловік з Бреста, який постраждав під час протестів. Йому було 43 роки.

Продовження страйку і розгін протестувальників: що зараз відбувається в БілорусіФото: протестуючий, який помер (tut.by)

Китай виступив проти створення зовнішніми силами розколу в Білорусі

Міністерство закордонних справ Китаю виступило проти втручання зовнішніх сил у справи Білорусі. У відомстві кажуть, що Китай і Білорусь є всеосяжними стратегічними партнерами.

"Ми сподіваємося і віримо, що Білорусь може підтримувати політичну стабільність і соціальний мир своїми власними зусиллями", - заявив представник МЗС КНР.

Шахтарі мають намір оголосити голодовку

Лідер страйкому "Білоруськалія" Андрій Бокун запропонував оголосити голодовку, його підтримали, проте це питання ще повинні винести на голосування страйкуючих.

"Щоб захистити наші права у нас не залишається іншого вибору або я його не бачу - тому я пропоную оголосити голодування", - сказав він.

Розгін і затримання протестувальників в Мінську

Біля Мінського тракторного заводу (МТЗ) силовики розганяли присутніх людей. Серед них були працівники заводу, які напередодні написали заяви на відпустки за свій рахунок, а сьогодні не змогли потрапити на територію підприємства через заблоковані пропуски. Повідомляється, що вже є затримані.

Продовження страйку і розгін протестувальників: що зараз відбувається в БілорусіФото: протест біля МТЗ (tut.by)

Біля будівлі "Белтелерадіокомпанії" теж почалися розгони. На задньому дворі стоять автозаки. Люди розбіглися, але планують зібратися знову.

Страйки тривають

Шахтарі "Білоруськалій" вийшли на страйк. Співробітники компанії заявили, що будуть щоранку проводити акції протесту на головній площі.

Анонсовані нові протести в Білорусі

Опозиційні Telegram-канали публікують інформацію про нові протести в країні. У Мінську весь день продовжують підтримувати робітників у їх прохідних. МАЗ, МТЗ, Атлант, Белкоммунмаш, БТ, ОНТ, СТВ. В 18:00 планують протест біля будівлі Міністерства внутрішніх справ, що на проспекті Незалежності.

В інших містах продовжують підтримувати підприємства, які страйкують.

Тіхановська записала нове відеозвернення

Світлана Тіхановська випустила звернення до ЄС і закликала його лідерів не визнавати вибори в Білорусі. Вона заявила, що вибори 9-го серпня не були ні чесними, ні прозорими.

"Я закликаю вас не визнати ці сфальсифіковані вибори. Лукашенко втратив будь-яку легітимність в очах нашого народу і всього світу", - заявила вона.

Нагадаємо, Координаційна рада опозиції відповіла на звинувачення Лукашенка в захопленні влади.

Тим часом у штабі Світлани Тіхановської просять прихильників домогтися від місцевої влади невизнання результатів виборів.