ua en ru

ПР: Заклики опозиції до страйків - незаконні

Згідно з чинним законодавством організація страйків - це функція профспілок, зазначив нардеп від Партії регіонів, глава ФПУ в 1992-2005 рр Олександр Стоян, коментуючи заклики лідерів опозиції до всеукраїнського страйку.

«Згідно ст.. 44 Конституції, ті, хто працюють, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів. Порядок здійснення права на страйк встановлюється законом з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки, охорони здоров'я, прав і свобод інших людей. Ніхто не може бути примушений до участі або до неучасті у страйку», - сказав Стоян.

За його словами, заклики Віталія Кличка на Майдані до всеукраїнського страйку - це «ноу-хау, яке може бути занесено до Книги рекордів Гіннеса як найбільший курйоз». Депутат підкреслив, що ніколи роботодавець в історії профспілкового та робітничого руху не закликав робітників до проведення страйку. Але Віталій Кличко довгий час не жив в Україні, і не знає наших законів, зазначив Стоян.

«Крім того, під час закликів до страйку на майдані був присутній чоловік, який зробив чималий бізнес в Україні, - Петро Порошенко. Тому, можливо, люди, які закликали до страйку, і повинні першими показати приклад організації страйків на своїх підприємствах. Адже у Віталія Кличка є ресторани, готелі, інші підприємства, у Петра Порошенка - величезна імперія фабрик, заводів, кондитерських цехів», - сказав народний депутат.

«Хотів би, щоб люди, які збираються вийти на страйк, знали, що страйк - це крайній засіб, коли вичерпані всі можливості вирішення колективно - трудового спору, коли роботодавець не задовольнив вимог найманих працівників», - зазначив Олександр Стоян, цитуючи ст. 17 закону « Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Він пояснив, як повинна проходити страйк згідно закону: «Спочатку профспілки висувають вимоги до роботодавця (за законом , тільки профспілки мають право представляти інтереси трудових колективів). Якщо роботодавець відмовиться виконувати вимоги профспілок - проходить відповідна процедура примирення, йдуть переговори. Якщо ж роботодавець далі не йде назустріч, тоді профспілки оголошують страйк. Більш того, профспілковий орган зобов'язаний письмово попередити роботодавця не пізніше ніж за 7 днів до початку страйку про її проведення, а якщо це безперервне виробництво - то за 15 днів. І після цього люди виходять на страйк».

Разом з тим політик звернув увагу на те, що є сфери, де не можна страйкувати: «Є певні категорії працівників, які не мають права страйкувати. До того ж, не закличуть ж політики на пару годин припинити політ літаків у повітрі, зупинити транспорт, метро, проведення операцій лікарями?».

Стоян також зазначив, що «якщо про страйк не попередили вчасно, якщо мова йде про страйк поза законом, то роботодавець може звернутися до суду (ст. 22-23 вищеназваного закону). І суд може прийняти рішення про незаконність страйку. І тоді вступає в силу ст. 28 вищеназваного закону - організація страйку визнається як порушення трудової дисципліни, і Кодекс законів про працю України дає право роботодавцю звільнити учасника страйку».

«Тому, якщо опозиція підведе людей на незаконну страйк, то варто попередити останніх : їх можуть звільнити, ті, хто страйкували, можуть не отримати зарплату», - повідомив парламентарій.

Він також нагадав, що страйк ефективна в умовах економіки, яка перебуває у державній власності, сьогодні ж більшість підприємств в державі - це приватна форма власності.

«Закликаю політиків не ганьбити себе перед Європою. У Європі проходять страйки, але їх організовують профспілки і мова йде про соціально-економічні вимоги. Тоді як наші опозиціонери висувають політичні вимоги і підбурюють народ. Опозиціонери вже використовували всі засоби і тепер робляться дії, які невластиві політикам, адже організація страйків - це функція профспілок. Опозиціонери роблять все для того, щоб економіка держави не працювала. Їх заклики до страйку незаконні, не матимуть жодних наслідків, і якщо їм так вже хочеться страйкувати - нехай бізнесмени, які в опозиції, проведуть страйки на своїх підприємствах», - зазначив Олександр Стоян.

Він сказав, що «лідери опозиції повинні допомагати державі розвивати економіку, вирішувати соціальні питання, брати участь у прийнятті держбюджету. У той час як те, до чого вони сьогодні закликають , не на користь співвітчизників».