ua en ru

Позиції ВСУ збережені, бойовики запросили "тишу": подробиці бою на Донбасі

Позиції ВСУ збережені, бойовики запросили "тишу": подробиці бою на Донбасі Ілюстративне фото (mil.gov.ua)

В результаті бою загинув український військовий, троє отримали поранення, двоє - контузію

Бойовики на Донбасі здійснили спробу прорвати лінію розмежування сьогодні вранці, 18 лютого. В результаті Збройні сили України понесли втрати. Детальніше – в матеріалі РБК-Україна.

Що відомо на 15:00

  • бойовики вчинили спробу прорвати лінію розмежування на луганському напрямку;
  • загинув один український військовий, троє отримали поранення, двоє - контузію. З боку бойовиків - четверо загиблих, шестеро поранених;
  • проросійські окупанти запросили режим тиші з 10:00;
  • українські військові зберегли свої позиції.

У Генштабі розповіли деталі бою

Як повідомив Хомчак, сьогодні після п'ятої години ранку бойовики відкрили вогонь по позиціях 72 і 93 окремих механізованих бригад. Незаконні збройні формування використовували артилерію. Близько 5:15 штурмові групи здійснили спробу атаки по наглядових пунктах передових позицій бригад ВСУ за трьома напрямками. Українські військові відбили напад і почався бій.

"Згідно з 51 статтею статуту ООН ми дали адекватну відповідь. Перед тим ми дали команду, щоб з того спостережного пункту люди відійшли, тому що довелося туди наносити вогонь. В результаті за станом на цю годину всі позиції наші під контролем наших військ", - повідомив начальник Генштабу.

Брифінг за результатами засідання РНБО

Глава Генштабу Руслан Хомчак в ході брифінгу повідомив про те, що противник з 10:00 запросив режим тиші. Також він розповів про те, що в ході бою один український військовий загинув, троє отримали поранення, а двоє - контузію. З боку бойовиків - четверо загиблих, шестеро поранених. За його словами, всі українські позиції знаходяться під контролем ЗСУ.

У Путіна відреагували на наступ

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив про те, що в Кремлі не знають, що могло спровокувати сьогоднішній бій на Донбасі. Також він "висловив співчуття" у зв'язку з повідомленнями про жертви.

Крім того, він назвав "абсолютно неправильним формулюванням" твердження про можливість Кремля впливати на Донецьк і Луганськ.

"Найближчим часом вдасться прояснити деталі події перед тим, як робити якісь висновки", - заявив Пєсков.

Штаб ООС заявив про поширення фейків

У штабі ООС заявили, що за фактом сьогоднішнього наступу на Донбасі в ЗМІ почали поширюватися фейки. Штаб просить використовувати тільки перевірену інформацію, яку надає Командування ООС.

Позиції ВСУ збережені, бойовики запросили "тишу": подробиці бою на Донбасі

З'явилося відео бою

У мережі з'явилося відео ранкового бою. Його на своїй сторінці в Facebook опублікував колишній заступник глави Донецької ОДА Ігор Стокоз.

Як повідомляють мої хлопці, в нас двоє загиблих і четверо поранених, один з поранених від госпіталізації відмовився. Противник застосовував ствольну артилерію, але наші артилеристи їх заткнули. Пряма мова від мого товариша: "Тепер їх черга опиздюлюватися". Відео з тієї сторони, на ньому видно як окупанти стріляють через житлові будинки. UPD Штаб ООС підтвердив загибель одного нашого захисника.

Опубліковано Igor Stokoz Понеділок, 17 лютого 2020 р.

Зеленський відреагував на наступ на Донбасі

Володимир Зеленський відреагував на спробу бойовиків прорвати українські позиції на луганському напрямку.

Позиції ВСУ збережені, бойовики запросили "тишу": подробиці бою на Донбасі

Бій на Донбасі завершився

Бій на Донбасі в результаті наступу бойовиків завершився. Загинув один український солдат, ще четверо отримали поранення. Як повідомляє штаб ООС, бойовики запросили режим тиші. Крім того, ВСУ не втратили свої позиції.

“В готовності до застосування перебувають підрозділи резерву зі складу Об'єднаних сил. Ситуація повністю контрольована", - йдеться в повідомленні.

Позиції ВСУ збережені, бойовики запросили "тишу": подробиці бою на Донбасі

Зеленський скликав РНБО

Президент України Володимир Зеленський на ранок 18 лютого скликав засідання РНБО. На ньому мають бути присутні секретар РНБО, керівництво Генштабу, глава МВС і СБУ. У зв'язку з чим збирається засідання - не повідомляється. За підсумками засідання о 12:00 має відбутися брифінг.

В Штабі ООС підтвердили наявність втрат ВСУ

В коментарі РБК-Україна в штабі ООС підтвердили наявність втрат серед українських військових в результаті бою з проросійськими бойовиками.

"Зараз триває бій. У нас є попередня інформація про втрати, але ми поки не можемо назвати кількість, уточнюємо це", - повідомили в прес-центрі ООС.

Бойовики намагаються прорвати лінію розмежування на луганському напрямку

Як повідомили в штабі ООС, проросійські окупанти атакували позиції ВСУ в районі населених пунктів Кримське, Орехово, Новотошковское і Хутір Вільний. Бойовики застосовують заборонену мінськими домовленостями зброя, міномети калібру 120 мм, гранатомети різних систем і великокаліберні кулемети.

"Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій і зробили спробу просування через лінію розмежування", - йдеться у повідомленні штабу ООС.

Позиції ВСУ збережені, бойовики запросили "тишу": подробиці бою на Донбасі

В результаті боїв є втрати в ЗСУ. Проте, точна кількість загиблих поки не повідомляється.

“Підрозділу Об'єднаних сил, які обороняються, дають адекватну відповідь збройним формуванням Російської Федерації, окупантам наноситься вогневе ураження з метою придушення їх збройної активності. Втрати противника уточнюються", - повідомляє штаб ООС.