ua en ru

Портнов: У разі підписання закону про декриміналізацію, раніше засуджені особи зможуть вийти на свободу, заплативши штраф

У разі підписання закону про декриміналізацію економічних злочинів, особи, раніше засуджені за економічні злочини, зможуть вийти на свободу, заплативши штраф. Про це виданню "Комерсант-Україна" заявив радник Президента України, керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.
Зокрема, відповідаючи на питання, чи зможуть раніше засуджені за економічні злочини особи вийти на свободу, Портнов зазначив: "Так - заплативши штраф. Тим, хто ще перебуває під слідством і під арештом, надається можливість заплатити заставу, вийти на свободу і далі в змагальності процесу виконувати процесуальні обов'язки. А ті, хто вже засуджений, вийдуть на свободу, заплативши штраф. Для того щоб правоохоронні та судові органи підготувалися, закон передбачає місячний термін вступу в силу".

Також Портнов зазначив, що основна думка, закладена в цьому законі, - зміна процедур розслідування злочинів і притягнення до відповідальності за їх вчинення. "В ньому 10% - це декриміналізація, ще 20% - гуманізація, а інші 70% - зміна процедур. Зміни спрямовані на те, щоб зробити неможливим затримання людини, що займається бізнесом, його арешт і позбавлення волі - про який би етап слідства не йшла мова. Процедури опрацьовані таким чином, щоб тиск правоохоронних органів на бізнес став неможливим, щоб не можна було когось тримати в камері і в цей час вимагати акції, гроші або активи. Це стосується і малого, і великого бізнесу. У цьому основна суть закону", - зазначив радник Президента.
За його словами, в документі вперше закладені деякі норми, "які ми, не очікуючи висновків Ради Європи з Кримінально-процесуальним кодексом, але знаючи, що це рекомендації європейських інститутів, імплементували самі. Наприклад, запобіжний захід у вигляді арешту не тільки з економічних, а й за іншими статтями, якщо за ним передбачено покарання менш п'яти років позбавлення волі, застосовуватися не буде. Виняток - якщо злочин скоєно людиною повторно".
"Прибравши цілий ряд статей з чинного Кримінального кодексу, які були підслідні податковим органам, ми зробили так, що тепер бізнесмена можна ні затримати, ні заарештувати, ні позбавити волі, ні провести щодо нього оперативно-технічні заходи. Коли ми будували цю систему, то виходили з того, що існуючі закони дозволяють займатися корупцією", - додав Портнов.

Також Портнов повідомив, що тому, хто не заплатив штраф, суд змінює покарання. "Якби ми передбачили альтернативу, це породжувало б корупцію в судах. Тому людина повинна знати: від відповідальності він не піде. Звичайно ж, його може бути шкода, але не більше ніж державу, яку обдурили. Разом з тим на всьому протязі слідчих дій і судових розглядів у людини жодного разу, якщо вона сама того не побажала, не буде можливості сісти у в'язницю. Що стосується передбаченого зараз законодавством затримання на 72 години, то ми прямо записали, що з економічних злочинів його взагалі не може бути. Заборонили - і все. Це зроблено для того, щоб у правоохоронних органів не було ніякої лазівки", - сказав він.