ua en ru

Польщу виключили із Європейської мережі рад з питань судової влади

Польщу виключили із Європейської мережі рад з питань судової влади Фото: Європейська мережа рад з питань судової влади (tvn24.pl)

Рішення було ухвалене у зв'язку із загрозами верховенству права з боку Польші

Європейська мережа рад з питань судової влади (ENCJ) після зустрічі в Бухаресті (Румунія) позбавила Національну судову раду Польщі (KRS) права голосу та виключила її з мережі. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ENCJ.

Зокрема, у заяві зазначається, що умова членства в ENCJ полягає в тому, що інститути незалежні від виконавчої та законодавчої влади та забезпечують остаточну відповідальність за підтримку судів у незалежному забезпеченні правосуддя.

"ENCJ стурбований тим, що в результаті недавніх реформ у Польщі KRS більше не відповідає цій вимозі", - йдеться у заяві.

Організація назвала це рішення "дуже сумним днем, оскільки KRS була одним із засновників мережі".

ENCJ представляє судові органи з різних країн ЄС та виступає консультаційним органом для інституцій ЄС.

Зазначимо, Брюссель розпочав санкційну процедуру проти Польщі через "системні загрози" верховенству права.

Так, напередодні ЄК ініціювала другий етап процедури усунення порушень "для захисту незалежності Верховного суду Польщі". Процес організований в рамках ст. 7 Договору про Європейський союз.

В статті вказується, що Рада ЄС на підставі обгрунтованої пропозиції ЄК або Європарламенту "може констатувати існування явної загрози серйозного порушення якою-небудь державою-членом блоку цінностей" ЄС і дати цій країні рекомендації щодо виправлення виявлених порушень.

В підсумку така процедура може призвести до тимчасового позбавлення держави права голосу в ЄС.

Раніше, 12 вересня, аналогічний процес проти Угорщини почав Європарламент.

Польща отримала повідомлення Єврокомісії про початок процедури в липні цього року. Єврокомісія мала претензії до польського закону, за яким 27 з 72 суддів польського Верховного суду повинні були піти у вимушену відставку. Подібні норми, як вирішили в Єврокомісії, підривають принцип незалежності судових органів, в тому числі, принцип незмінності суддів, що є порушенням Договору про Європейський Союз.

В свою чергу Польща назвала необгрунтованими вимоги Європейської комісії, невиконання яких може загрожувати позбавленням Польщі права голосу в ЄС.