ua en ru

Польща назвала необгрунтованими претензії Єврокомісії

Польща назвала необгрунтованими претензії Єврокомісії Ілюстративне фото (pixabay.com)

В МЗС заявили, що у разі виникнення претензій ЄК може звертатися зі скаргою до суду

Польща назвала необгрунтованими вимоги Європейської комісії (ЄК), невиконання яких може загрожувати позбавленням Польщі права голосу в ЄС. Відповідне повідомлення розміщено на сайті МЗС Польщі.

В Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що претензії ЄК відносно польської судової реформи, яка, на думку Брюсселя, не відповідає принципам Європейського союзу (ЄС) та підриває незалежну судову систему є необгрунтованими.

Напередодні ЄК ініціювала другий етап процедури усунення порушень "для захисту незалежності Верховного суду Польщі". Процес організований в рамках ст. 7 Договору про Європейський союз.

В статті вказується, що Рада ЄС на підставі обгрунтованої пропозиції ЄК або Європарламенту "може констатувати існування явної загрози серйозного порушення якою-небудь державою-членом блоку цінностей" ЄС і дати цій країні рекомендації щодо виправлення виявлених порушень.

В підсумку така процедура може призвести до тимчасового позбавлення держави права голосу в ЄС. Раніше, 12 вересня, аналогічний процес проти Угорщини почав Європарламент.

Польща отримала повідомлення Єврокомісії про початок процедури в липні цього року. Єврокомісія мала претензії до польського закону, за яким 27 з 72 суддів польського Верховного суду повинні були піти у вимушену відставку. Подібні норми, як вирішили в Єврокомісії, підривають принцип незалежності судових органів, в тому числі, принцип незмінності суддів, що є порушенням Договору про Європейський Союз.

В Польщі ж вимоги ЄК усунути виявлені порушення визнали "необгрунтованими". Також у Варшаві вказали на те, що "зниження пенсійного віку для суддів Верховного суду не обмежує можливостей незалежного змагального процесу і не впливає на правове становище окремих осіб і їх право на справедливий судовий розгляд".

"Якщо у комісії виникнуть додаткові сумніви, вона може передати скаргу до Суду ЄС, який в кінцевому підсумку вирішить цю справу", - заявили в МЗС Польщі.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Європейський парламент у середу, 12 вересня, підтримав запровадження санкційної процедури проти Угорщини у зв’язку з тривалим порушенням правил та цінностей Євросоюзу Будапештом