ua en ru

Викрадення Чауса: у Молдові заявили про прохання зняти імунітет з українського дипломата

Викрадення Чауса: у Молдові заявили про прохання зняти імунітет з українського дипломата Фото: Микола Чаус (УНІАН)

Міністерство закордонних справ Молдови направило ноту посольству України в Кишиневі через викрадення судді Миколи Чауса. У ній просить зняти імунітет з військового аташе українського посольства.

Про це повідомляє News Maker, посилаючись на записку до Києва посла України в Молдові Марка Шевченка.

Міністерство закордонних справ Молдови направило ноту посольству України в Кишиневі через викрадення судді Миколи Чауса, в якій просить зняти імунітет з військового аташе українського посольства.

Записку передав журналістам лідер "Нашої партії" Ренато Вусатий. Він відмовився повідомити, хто передав йому документ, але зазначив, що це надійне джерело.

В документі, який вважається запискою Шевченка, говориться, що він 9 квітня на зустрічі в МЗС Молдови отримав від держсекретаря МЗС Молдови Думітру Соколана ноту з проханням зняти дипломатичний імунітет з військового аташе українського посольства Сергія Сметанюка для "кримінального переслідування і притягнення до відповідальності".

У ноті також запитується дозвіл на проведення обшуку і пошуку доказів в автомобілі посольства, закріпленому за Сметанюком.

Марко Шевченко пише, що сторони сходяться в думці про необхідність створити спільну комісію для розслідування обставин викрадення Чауса, а українська сторона підтверджує бажання з'ясувати обставини інциденту і встановити місцеперебування судді.

Шевченко пише, що на цій зустрічі з держсекретарем Соколаном неофіційно вказав на попередню готовність організувати на території посольства зустріч Сметанюка з представниками влади Молдови, але після отримання ноти ситуація змінюється і він змушений звернутися до Києва за інструкціями.

Він згадує у записці, що в парламенті Молдови створили робочу групу для розслідування інциденту і очікуваним результатом роботи цієї комісії стане "зняття з посади нинішнього директора Ради з інформації та безпеки".

Посол України зазначає, що найбільші репутаційні втрати від усієї ситуації відчуває Майя Санду, тому що вона не може вплинути на позицію органів виконавчої влади, прокуратури і правоохоронних органів, які продовжують перебувати під контролем призначенців екс-президента Додона і залишаються під впливом російських чиновників.

За його словами, "складається враження, що політичні опоненти Майї Санду і російські куратори цілеспрямовано завели президента Санду в ситуацію, коли вона має взяти на себе політичну відповідальність за викрадення, або зайняти жорстку позицію щодо України".

Шевченка пропонує для поліпшення політичних позицій Майї Санду найближчим часом організувати коротку телефонну розмову з Володимиром Зеленським, під час якої підтвердити позицію, зазначену в розмові глав МЗС, і визначити дату засідання спільної робочої групи.