ua en ru

Підготовлено зміни до закону щодо учасників Євромайдану, - Рибак

За участю Генпрокуратури підготовлено законопроект, що конкретизує статті, за якими суди повинні розглядати справи учасників Євромайдану.

За участю Генеральної прокуратури України підготовлено законопроект, що конкретизує статті, за якими суди повинні розглядати справи учасників Євромайдану. Про це заявив голова Верховної Ради Володимир Рибак (на фото) сьогодні на брифінгу після засіданні погоджувальної ради депутатських груп і фракцій ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я направив листа генеральному прокурору... Він чітко дав відповідь, що цей закон був більше політичними рішенням. Суди не мають статей для винесення рішень про звільнення людей. Генеральна прокуратура України надала лист, де рекомендувала статті, які потрібно передбачити для звільнення людей із в'язниць, хто там ще сидить", - заявив Рибак.

Спікер зазначив, що на основі рекомендацій ГПУ підготовлено документ, де конкретизовано ті статті, за якими можна проводити амністію учасників акцій протесту із 30 листопада по 26 грудня 2013 р.

"Вже завтра можна прийняти, і щоб вже завтра люди вийшли (із СІЗО). Я звернувся з листом (до керівників фракцій): давайте швидко приймемо, а вони сказали: ні, хай вони самі приймають. Тому завтра я запрошую керівників фракцій щодо амністії", - повідомив Рибак.

Нагадаємо, глава ВР 9 січня звернувся до керівників парламентських фракцій із проханням у найкоротший термін підготувати пропозиції до закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" і внести проект змін до цього закону.

Того ж дня міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив про те, що представники МВС візьмуть участь у доопрацюванні закону про припинення кримінального переслідування учасників Євромайдану.

Зазначимо, що, незважаючи на прийняття закону "про амністію євромайданівців", досі під вартою залишаються троє з 19 затриманих за підсумками акцій протестів у Києві 24 листопада та 1 грудня активістів - Ярослав Притуленко, Андрій Дзиндзя і Володимир Кадура.

Опозиція підготувала і направила заяву до Європейського суду з прав людини із приводу справ затриманих активістів Євромайдану, які досі перебувають у СІЗО.