ua en ru

Рибак запропонував розробити зміни до закону щодо учасників Євромайдану

Спікер парламенту Володимир Рибак заявляє про необхідність внесення змін до закону про "амністію" щодо активістів Євромайдану.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак (на фото) звернувся до керівників парламентських фракцій із проханням у найкоротший термін підготувати пропозиції до закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб із приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" і внести проект змін до цього закону. Про це повідомляє прес-служба парламенту.

"Судова практика показала, що цей закон не може бути реально застосований протягом 10 днів з дня набрання ним чинності, а саме - до 4 січня 2014 р. включно, оскільки він не має аналогів у законодавчій практиці та виходить за межі правового поля нашої держави", - зазначає Рибак у листі до керівників парламентських фракцій.

"Ще більше ускладнює ситуацію те, що переважна більшість положень закону має неконкретний характер, - зауважує керівник парламенту. - Так, не названо суб'єктів звільнення від відповідальності, немає переліку кримінальних та адміністративних правопорушень, за вчинення яких особи звільнятимуться від відповідальності, цей обов'язок покладається на невизначені "уповноважені органи".

З огляду на це, Рибак пропонує підготувати проект змін до цього закону.

На його думку, проект має передбачити звільнення від кримінальної відповідальності в порядку та на умовах, визначених ним осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених відповідними статтями Кримінального кодексу України, за умови, що такі злочини вчинені ними до 26 грудня 2013 р. включно і пов'язані з масовими акціями протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 р.

"Органи досудового розслідування мають закрити кримінальні провадження, розпочаті у зв'язку зі злочинами, передбаченими статтею 1 цього закону, у яких жодній особі не повідомлялося про підозру або особу правопорушника не встановлено. Виконання закону в частині звільнення від кримінальної відповідальності покласти на суди, встановити порядок звільнення від кримінальної відповідальності. Закон повинен набрати чинність з дня його опублікування і підлягає виконанню протягом одного місяця", - зазначає Рибак.

На думку спікера парламенту, такий спосіб вирішення цього питання дозволить ліквідувати правову колізію, що виникла, та реально звільнити від відповідальності осіб із приводу подій, які мали місце під час проведення масових акцій.

Нагадаємо, 26 грудня в Україні набув чинності закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб із приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". Закон передбачає звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту і масових заходів, починаючи із 21 листопада 2013 р. Всі кримінальні і адміністративні провадження, відкриті за даними подіями, підлягають закриттю. Крім того, особи, залучені до кримінальної відповідальності за вищевказані події, підлягають звільненню від відповідальності.

При цьому незважаючи на ухвалення цього закону - наразі досі під вартою залишаються троє з 19 затриманих за підсумками акцій протестів у Києві 24 листопада та 1 грудня активістів - Ярослав Притуленко, Андрій Дзиндзя і Володимир Кадур.

Нагадаємо, вчора опозиція домовилася з керівництвом Генеральної прокуратури України про створення робочої групи з роз'яснення норм закону про припинення переслідувань учасників протестів з метою негайного виконання цього документа. Про це повідомила народний депутат із фракції "Батьківщина" Олександра Кужель за підсумками зустрічі опозиції з генпрокурором Віктором Пшонкою.

Повідомлялося, що від опозиції до складу групи увійдуть юристи Павло Петренко ("Батьківщина"), Ігор Швайка ("Свобода") і Валерій Карпунцов ("Удар"). Питання роботи групи було узгоджено в телефонному режимі зі спікером парламенту Володимиром Рибаком, який, своєю чергою, проведе переговори із представниками фракцій Партії регіонів і КПУ щодо участі їхніх представників у робочій групі.