ua en ru

Суд залишив під вартою активіста Євромайдану Притуленка

Печерський районний суд Києва залишив під вартою активіста Євромайдана Ярослава Притуленка.

Печерський районний суд Києва відмовив у задоволенні скарги адвокатів активіста Ярослава Притуленка на бездіяльність прокуратури щодо звільнення підзахисного у зв'язку із прийняттям закону про декриміналізацію. Таке рішення оголосила суддя Христина Гладун, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, Притуленко на засідання не був доставлений.

Раніше, в ході судового засідання, представник прокуратури Олег Федорчук заявив про те, що норми закону про декриміналізацію не можуть бути застосовані. Прокурор зазначив, що в законі немає чіткого визначення поняття "учасник масових акцій". Крім цього, незрозуміло, про які саме масові акції йде мова.

Нагадаємо, сьогодні група народних депутатів від опозиції домовилася з керівництвом ГПУ про створення робочої групи з роз'яснення норм закону про припинення переслідувань учасників протестів з метою негайного виконання закону про декриміналізацію.

Паралельно біля будівлі Печерського райсуду проходив мітинг за участю кількох сотень демонстрантів на підтримку активіста Євромайдану Ярослава Притуленка. Вони скандували гасла на підтримку активіста, зокрема "Ярославе, Майдан з тобою", "Права людини понад усе".

Суд залишив під вартою активіста Євромайдану Притуленка

(Фото: Facebook /EvromaidanSOS)

Суд залишив під вартою активіста Євромайдану Притуленка

Суд залишив під вартою активіста Євромайдану Притуленка

Нагадаємо, Притуленко був затриманий 1 грудня 2013 р. після штурму будівлі Адміністрації Президента України на вул. Банковій.

При цьому 26 грудня в Україні набув чинності закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб із приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". Закон передбачає звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту і масових заходів, починаючи із 21 листопада 2013 р. Всі кримінальні і адміністративні провадження, відкриті за даними подіями, підлягають закриттю. Крім того, особи, залучені до кримінальної відповідальності за вищевказані події, підлягають звільненню від відповідальності.

Водночас на даний момент, крім Притуленка, під вартою залишаються Андрій Дзиндзя і Володимир Кадур. Загалом за підсумками акцій протестів у Києві 24 листопада та 1 грудня було затримано 19 осіб.

Нагадаємо, перше засідання з питання про звільнення Притуленка під варти мало відбутися 3 січня, але було перенесено через те, що представники прокуратури не з'явилися до суду.