ua en ru

Опозиція зареєструвала у ВР проект закону про зазначення національності в свідоцтві про народження дитини

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект закону № 1133 ініційований народним депутатом від фракції "Батьківщина" Олегом Канівецем "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зазначення у свідоцтві про народження дитини його національності". Текст проекту закону на сайті ВР поки відсутня.

Опозиція пропонує за бажанням батьків у свідоцтві про народження дитини вказувати її національність.

Як розповів РБК-Україна нардеп від "Батьківщини" Олександр Бригинець, закон про національність у метриці при народженні може бути розглянутий не раніше лютого: "Поки не будуть остаточно сформовані комітети парламенту розглядати проекти законів ми не зможемо. Тому тільки після цієї процедури, а це відбудеться 25 грудня, тільки після розгляду проекту закону в комітетах, його можна буде винести на розгляд парламенту", - заявив він.

Депутат нагадав, що парламент вніс зміни до календарного плану, згідно з яким в пленарному режимі ВР засідатиме 10-11 січня: "Тому тільки з середини лютого можна буде говорити про стабільну законодавчу роботу. Раніше лютого цей проект закону точно не буде розглянуто".

При цьому він повідомив, що на засіданні фракції цей проект закону не розглядався, це ініціатива автора проекту закону Олега Канівця: "У нас демократична фракція, тому кожен депутат має право на підготовку проектів законів".

А як заявив РБК-Україна заступник голови фракції "Свобода" Андрій Мохник, про ухвалення закону про зазначення національності в свідоцтві про народження рано говорити: "На даний момент ми не бачили тексту проекту закону, тому, природно, на засіданні фракції ми не розглядали цей проект закону депутата "Батьківщини". Тож у нас немає і поки що не може бути рішення, чи будемо ми за нього голосувати. У нашій програмі чітко зафіксовано необхідність захисту української національності. Але що стосується вказівки національності в свідоцтві про народження дитини, тут є ряд спірних моментів ", - заявив він.

Він підкреслив, що доцільніше вказувати в свідоцтві про народження дитини національності батьків: "Тому що батьки не можуть вирішувати за дитину, якщо у нього є вибір. Є у нас змішані шлюби, тому людина повинна вибрати національність у свідомому віці, враховуючи культурний, історичний вплив , виховання ... Поки ще рано говорити, коли проект закону може бути розглянутий у парламенті, адже його тільки зареєстрували ".

Депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник заявив, що відповідний проект закону навряд чи буде прийнятий у парламенті: "У мене є сумніви, що закон буде прийнятий. З одного боку - немає нічого страшного в зазначенні національності у свідоцтві про народження. Але з іншого боку можуть бути негативні наслідки. Тим більше, є питання, а як буде визначатися національність в спірних ситуаціях. Це може призвести до конфліктів у сімейному колі. Це також може повернути традицію, коли ставлення до людини буде визначатися національністю. Нам би не хотілося, щоб така традиція повернулася ", - заявив він.

Заступник глави фракції КПУ Олександр Голуб, навпаки, допускає, що закон про повернення графи національності в метрику при народженні може бути прийнятий: "На засіданні фракції КПУ ми ще не обговорювали цей проект закону. Однак багаторічна робота в профільному комітеті парламенту показала, що такий запит на повернення графи національності в свідоцтва про народження є. До нас надходило багато звернень із проханнями батьків, в основному, це представники нацменшин, які б хотіли, щоб в свідченнях була відображена національність їхніх дітей ", - заявив він.

При цьому Голуб вважає, що всередині опозиційних сил, між "Батьківщиною" та "Свободою" спостерігається конкуренція, боротьба за електорат у просуванні подібних націоналістичних ідей: "Але цілком можливо, що закон буде прийнятий у парламенті. Я цього не виключаю".