ua en ru

Опозиція вимагає оголосити наступний тиждень пленарним для розгляду держбюджету-2014

Опозиція вимагає провести наступний тиждень у пленарному режимі для розгляду закону про державний бюджет на 2014 р. Про це заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

Опозиція вимагає провести наступний тиждень у пленарному режимі для розгляду закону про державний бюджет на 2014 р. Про це заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк (на фото) на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вимагаємо, згідно із законом, перше: роздати народним депутатам України проект закону про державний бюджет. Друге: розгляд цього питання має відбуватися не раніше ніж через чотири дні після того, як ми отримаємо проект закону. Третє: ми вимагаємо, відповідно до закону, подати нам висновки Рахункової палати України. Четверте: ми вимагаємо, згідно із законом, оголосити наступний тиждень пленарним тижнем для розгляду закону про державний бюджет. П'яте: ми вимагаємо три читання, як це передбачено законом", - заявив Яценюк.

За його словами, перше читання має відбутися 23-24 грудня 2013 р., друге - 27 грудня і, можливо, за скороченою процедурою. Яценюк зазначив, що за кожною позицією має бути обговорення і голосування.

"Вони збираються розділити сотні мільярдів гривень народних грошей без будь-якого обговорення закону про державний бюджет і навіть без роздачі проекту закону про державний бюджет народним депутатам України. Станом на даний момент у нас немає ані проекту закону, ані висновків Рахункової палати, які обов'язково повинні бути подані до парламенту", - зазначив Яценюк.

Також опозиція обіцяє не допустити прийняття закону про державний бюджет на 2014 р. на виїзному засіданні.

Нагадаємо, сьогодні Кабінет міністрів України на своєму засіданні попередньо схвалив проект держбюджету на 2014 р. Про це повідомила заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

Прем'єр -міністр Микола Азаров на відкритті засідання Кабміну заявив, що домовленості, досягнуті за підсумками візиту Президента Віктора Януковича 17 грудня до Москви, дозволяють прийняти держбюджет-2014 вже сьогодні.

Макропоказники держбюджету-2014 поки офіційно не оприлюднені. Учора перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський заявив, що дефіцит держбюджету-2014 може скласти близько 3% ВВП - плюс-мінус 0,5%.

Зазначимо, що проект держбюджету на 2014 р. поки не зареєстрований на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, 17 грудня Україна і РФ домовилися про зниження ціни на імпортований в Україну російський газ до 268,5 дол. за тис. куб. м і викуп Росією державних цінних паперів України на 15 млрд дол. Як заявили в Мінфіні РФ, Росія цього тижня може купити дворічні єврооблігації України на 3 млрд дол.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак напередодні спрогнозував прийняття держбюджету-2014 в Раді у четвер, 19 грудня. Раніше, на засіданні погоджувальної ради ВР, спікер парламенту заявляв про те, що державний бюджет на 2014 р. може бути прийнятий на початку лютого 2014 р.

Як зазначав учора голова регламентного комітету ВР Володимир Макеєнко (Партія регіонів), держбюджет-2014 буде прийнятий парламентом дуже швидко.

При цьому керівництво фракції Партії регіонів не виключає прийняття держбюджету-2014 на виїзному засіданні парламенту, якщо опозиція не розблокує трибуну ВР.

В опозиції ж прогнозують, що в четвер, 19 грудня, трибуна Ради, швидше за все, не буде заблокована. "Адже прийняття бюджету вкрай важливо для людей", - заявив глава комітету ВР з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією Віктор Чумак ("Удар").

Нагадаємо, сьогодні Володимир Рибак закрив ранкове пленарне засідання парламенту у зв'язку з неможливістю його проведення, оскільки в Раді зареєструвалися лише 217 нардепів.