ua en ru

Обмін полоненими: з'явився попередній список

Обмін полоненими: з'явився попередній список Ілюстративне фото (РБК-Україна)

На обмін полоненими готують 28 українців

Станом на ранок 30 серпня з'явився список українських громадян, яких в рамках обміну полоненими готують до передачі Києву. Список у своєму Telegram опублікував колишній нардеп Мустафа Найєм.

У той же час Найєм зазначає, що на даний момент офіційної інформації про місце перебування звільнених українців немає. Однак з різних джерел вдалося скласти приблизний список звільнених:

  • Олег Сенцов - український кінорежисер, сценарист і письменник. У травні 2014 році окупації Криму російськими військами був звинувачений в підготовці до теракту і в серпні 2015 засуджений до 20 років колонії суворого режиму. Сенцов не визнав себе винним.
  • Павло Гриб - український студент, звинувачений російською владою. У серпні 2017 року був затриманий в Білорусі і таємно перевезений на територію Росії. Засуджений до 6 років колонії. Гриб не визнає себе винним.
  • Микола Карпюк - колишній заступник глави партії УНА-УНСО, а також член центральної ради "Правого сектора". Затриманий на території Росії в березні 2014 року. Засуджений до 22,5 років в'язниці за звинуваченням в участі в Чеченській війні.
  • Станіслав Клих - засуджений до 20 років колонії суворого режиму за однією справою Миколою Карпюком. Російська правозахисна організація "Меморіал" визнала Миколу Карпюка разом зі Станіславом Клихом політв'язнями.

Також до передачі Україні готуються 24 моряка: Андрій Артеменко, Віктор Беспальченко, Юрій Без'язичний, Юрій Будзило, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Денис Гриценко, Андрій Драч, В'ячеслав Зінченко, Владислав Костишин, Володимир Лісовий, Роман Мокряк, Олег Мельничук, Богдан Небилиця, Андрій Оприско, Сергій Попов, Євген Семидоцький, Василь Сорока, Володимир Терещенко, Андрій Шевченко, Сергій Цибізов, Сергій Чулиба, Андрій Ейдер.

"Між тим, все ще залишаються в полоні сім моряків. А також Олександр Кольченко, Євген Панов, Роман Сущенко, Станіслав Клих. Щодо них ніякої інформації немає", - додав він.

Нагадаємо, раніше Офіс президента України заявив, що процес обміну полоненими триває. Крім того, в офісі назвали фейком дані про завершення обміну.

У той же час, за деякими даними, українські моряки вже можуть перебувати в Києві. Однак ця інформація не має офіційного підтвердження.