ua en ru

Об'єм купівлі валюти населенням знизився на тлі девальвації гривні

У серпні українці купили у банків готівкової іноземної валюти на 201,3 млн дол. більше, ніж продали їм. Це випливає зі звіту "Основні тенденції валютного ринку України за серпень 2014 року", оприлюдненому на сайті регулятора, повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

В останньому місяці літа банки викупили у населення 384 млн дол., а продали йому 585,3 млн дол.

На тлі 12% девальвації готівковий ринок у серпні стиснувся: скоротився як обсяг викупу банками валюти у населення (в липні він становив 467,3 млн дол.), так і продажу (675,1 млн дол.). У той же час дефіцит готівкового ринку був майже таким же, як і в липні (207,8 млн дол).

І хоча офіційні дані показують зниження попиту на валюту, купувати її українці менше не стали. "В статистику Нацбанку не включений чорний ринок, а там обсяг більше", - стверджує голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов. "Українці вже звикли до традиційного вересневого зростання курсу долара, тому в серпні вони активно скуповували валюту. До того ж саме в середині серпня зафіксований стрибок курсу до рекордних показників. Правда, в банківських обмінниках купити валюту було проблематично. На допомогу прийшли міняйли", - розповів заступник голови правління одного з банків.

Виступаючи 12 серпня перед депутатами Верховної Ради, голова Нацбанку Валерія Гонтарєва назвала однією з причин девальвації гривні "панічні настрої населення та бізнесу". Загальний обсяг торгів на міжбанку за місяць склав 7,8 млрд дол., на готівковому ринку - 0,97 млрд дол.(12,4% від обсягу міжбанку). "Дефіцит готівкового ринку в 200 млн дол. за місяць, навіть при нинішніх щоденних обсягів торгів на міжбанку на рівні 200-300 млн дол. - це не така вже велика сума. Тим більше всі розуміють, що купувалася вона не за один раз", - пояснює голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

По суті чистий попит населення на валюту становив всього 2,6% обсягу торгів безготівковою валютою. До того ж не було зв'язку між попитом на валюту на готівковому ринку і зростанням курсу. "Я не можу сказати, що попит населення на валюту в серпні був якимось особливим", - сказав Дмитро Гриджук.

Це означає, що попит на валюту з боку бізнесу був більш визначальним для курсового стрибка в серпні. "Купівля валюти населенням - далеко не головне джерело попиту. Основними споживачами валюти в країні були і залишаються юридичні особи. Хоча, безумовно, попит з боку населення - доволі серйозний чинник, який не можна скидати з рахунків. У сформованій ситуації на курс впливають не тільки економічні фактори. В цих процесах багато психології, якоїсь нервозності, яка виникає на грунті невизначеності", - вважає радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.

При цьому учасники ринку визнають, що незважаючи на те, що обсяг купівлі валюти населенням невеликий, вплив на рух курсу він все ж мав.