ua en ru

Про зберігання грошей у скляних банках

Не завжди кількість переходить в якість. Особливо в бізнесі, коли його ведуть нечесними методами. Метод скупки підприємств для створення холдингу передбачає побудову повного циклу або освоєння більшої частини ринку. Нерідко, розширюючись таким шляхом, майбутній власник бере на себе і боргове навантаження своїх нових придбань. У банківському секторі суть боргового навантаження ускладнюється тим, що це зобов'язання перед вкладниками. І далеко не секрет, що є підприємці, який дуже не люблять віддавати не тільки чужі, а й свої борги. А як себе при цьому почуває кредитор, фактичний інвестор бізнесу, таким панам байдуже.

Не завжди кількість переходить в якість. Особливо в бізнесі, коли його ведуть нечесними методами. Метод скупки підприємств для створення холдингу передбачає побудову повного циклу або освоєння більшої частини ринку. Нерідко, розширюючись таким шляхом, майбутній власник бере на себе і боргове навантаження своїх нових придбань. У банківському секторі суть боргового навантаження ускладнюється тим, що це зобов'язання перед вкладниками. І далеко не секрет, що є підприємці, який дуже не люблять віддавати не тільки чужі, а й свої борги. А як себе при цьому почуває кредитор, фактичний інвестор бізнесу, таким панам байдуже.

"Дельта Банк" Миколи Лагуна (на фото) увірвався в топ-5 ринку, завдяки покупці в першому півріччі "Кредитпромбанку" та "Омега Банк" (раніше "Сведбанк") і фактично поглинання їх активів, які продавали дешевше номіналу. Така стратегія призвела до великих збитків останніх.

Так, за підсумками першого півріччя обидві установи також увійшли в топ-5 ринку по збитку! "Кредитпромбанк" посів друге місце (556 млн грн), "Омега Банк" - третє (348 млн грн).

Саме в цей період відбувалася передача найбільшої суми активів цих установ на баланс "Дельта Банку". Активи "Кредитпромбанку" скоротилися на 5,6 млрд грн: кредитний портфель підприємств на 4 млрд грн, населення - на 1,2 млрд грн. При цьому в "Дельта Банк" переводилися в основному позики хорошої якості - на загальну суму 4,3 млрд грн. До кінця кварталу у "Кредитпромбанку" залишився роздрібний і корпоративний портфель на 4,8 млрд грн. Одночасно "Омега Банк" передав майже всіх клієнтів: його портфель скоротився з 2,29 млрд грн до 35 млн грн.

За рахунок цих операцій різко зросли активи "Дельта Банку": кредитний портфель клієнтів збільшився більш ніж на 10 млрд грн (до 28,09 млрд грн), за рахунок юридичних осіб (+5,07 млрд грн) і роздрібного портфеля (+5,01 млрд грн).

Приблизно місяць тому Лагун купив ще одну установу - "Астра-Банк". Його, схоже, чекає доля двох попередніх придбань - "під ніж", заради того, щоб роздути все той же "Дельта Банк".

Доля банків-донорів досі не визначена - чи будуть вони ліквідовані або ж продані як ліцензії, новий господар не розголошує. Як невідомо, що ж буде з їх вкладниками.

З кінця червня "Кредитпромбанк", згідно з інформацією на офіційному сайті, припинив приймати нові внески і пролонгувати старі. Замість цього клієнтам рекомендували "скористатися вигідними пропозиціями і переоформити вклад на умовах "Дельта Банку". Крім того, банк припиняє емісію карт і закриває всі картрахунки.

Експерти рекомендують вкладникам, якщо є можливість, забирати свої кошти. Такі різкі повороти подій не йдуть на користь - гроші, як відомо, люблять тишу. "Лагун намагається активами "Кредитпромбанку" з одного боку швидко збільшити активи "Дельта Банку", з іншого - закрити існуючі в "Дельті" проблеми. Виходячи з результатів кризи 2009 року, існує велика ймовірність того, що вкладники, фізособи, обох фінустанов можуть втратити свої кошти, якщо "Кредитпромбанк" і "Дельта банк" не впораються з кредиторською заборгованістю", - упевнений старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

Вже з'явилися і постраждалі від цього процесу: американські інвестори, є бенефіціарами КУА "Практика", перестали отримувати відсотки по депозиту після того, як "Кредитпромбанк" купив Микола Лагун. А потім їм і зовсім відмовили в поверненні депозиту.

"Інвесторів запросили на зустріч з власником банку Миколою Лагуном і першим заступником голови правління банку Віталієм Масюрою. У ході зустрічі було запропоновано відшкодувати лише 20% депозиту. У разі ж відмови від пропозиції, як форма тиску на інвесторів, власник і топ-менеджер банку пригрозили взагалі не повернути грошові кошти", - повідомили вкладники в своєму прес-релізі.

Природно, що інвестори звернулися до суду. 1 липня Господарський суд Києва ухвалив рішення заарештувати рахунки "Кредитпромбанку" та майно до винесення рішення за позовом КУА "Практика". Суть претензій: банк відмовився повертати майже 218 млн грн - депозит, дія якого закінчилася 9 липня 2013 року, і відсотки по ньому. 15 серпня цього року Київський Апеляційний Господарський суд, незважаючи на скаргу "Кредитпромбанку", залишив у силі арешт коштів фінустанови та її рухомого і нерухомого майна.

Таке ставлення до інвесторів у Миколи Лагуна вже входить у звичку. Досить згадати скандально відомий проект заміського будівництва "Олімпік Парк". Тоді понад 206 сімей у 2007-2009 роках вклали кошти в будівництво котеджів "Олімпік-Парку". На, навіть незважаючи на перемогу у "Виборі року-2008" в номінації "Краще котеджне містечко року", будівництво було заморожено. Збиток, нанесений вкладникам, оцінюється в більш ніж 500 млн грн.

Автори проекту Микола Лагун та Олександр Дмитрієв стали об'єктами кримінального переслідування. Їх звинуватили в організації масштабної афери, скоєної групою осіб за змовою, в особливо великому розмірі, також інкримінували злочинне шахрайство, зловживання службовим становищем, ведення незаконної господарської діяльності. Ще в середині червня 2012 прокуратура Макарівського району (Київська область) порушила проти компаній Лагуна і Дмитрієва (ТОВ "Траверз-Буд" і ТОВ "Девелоперська компанія "Європа") кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст. 190 КК. Міжрайонний Макарівський райсуд наклав арешт на майно підприємств, а ошукані вкладники дружно подали до суду. Згідно повідомленням, деякі їх вже виграли. Чим, по суті, зобов'язали повернути, в тому числі, Миколи Лагуна повернути вкрадені гроші.

Залишається відкритим питання: як можна довіряти гроші людині, яка так «легковажно» відноситься до чужих грошей? З таким же успіхом можна залишити їх у скляній банці на підвіконні...