ua en ru

Апеляційний суд залишив під арештом грошові рахунки та майно "Кредитпромбанку"

Київський апеляційний господарський суд 15 серпня 2013 р. відмовився задовольнити скаргу "Кредитпромбанку" та залишив у силі арешт грошових коштів фінустанови і його рухомого і нерухомого майна. Про це йдеться в рішенні суду.

Визначення про арешт грошових коштів, рухомого і нерухомого майна "Кредитпромбанку" було винесено 1 липня 2013 р. Господарським судом Києва в рамках забезпечення позову КУА "Практика" до "Кредитпромбанку". Банк відмовився повертати майже 218 млн грн - депозит, дія якого закінчилася 9 липня 2013 р., і відсотки по ньому.

Згідно з повідомленням, американські інвестори, є бенефіціарами КУА "Практика", перестали отримувати відсотки по депозиту після того, як "Кредитпромбанк" купив бізнесмен Микола Лагун, який є одночасно і власником "Дельта банку". А потім їм зовсім відмовили в поверненні депозиту.

"Інвесторів запросили на зустріч з власником банку Миколою Лагуном і першим заступником голови правління банку Віталієм Масюрой. В ході зустрічі було запропоновано відшкодувати лише 20% депозиту. У разі ж відмови від пропозиції, як форма тиску на інвесторів, власник і топ-менеджер банку пригрозили взагалі не повернути грошові кошти", - повідомили вкладники у своєму прес-релізі.

"Активи і рахунки "Кредитпромбанку" вже переводяться в "Дельта Банк", яким також володіє пан Лагун. Такі дії виглядають як складові підготовки до штучного банкрутства", - заявив президент Американо-української ділової ради Морган Вільямс в листі Президенту України Віктору Януковичу, першому віце-прем'єру Сергію Арбузову та міністру закордонних справ україни Леоніду Кожарі.

На підтвердження його слів, з'явилася офіційна інформація про те, що за останні півроку "Кредитпромбанк" зазнав збитків на суму 556,118 млн грн, в той час як за аналогічний період минулого року прибуток банку склав 1,622 млн грн. Крім того, вже оголошено про закриття до 16 вересня дванадцяти філій банку.

Між тим, експерти вважають, що все, що сталося, свідчить про непросту ситуацію і в "Дельта банку". Так в коментарі РБК старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець підкреслив: "Лагун намагається активами "Кредитпромбанку" з одного боку, швидко збільшити активи "Дельта банку", з іншого - закрити існуючі в "Дельті" проблеми. Виходячи з результатів кризи 2009 р., існує велика ймовірність того, що вкладники, фізособи, обох фінустанов можуть втратити свої кошти, якщо "Кредитпромбанк" та "Дельта банк" не впораються з кредиторською заборгованістю".