ua en ru

"Кредитпромбанк" оголосив про списання у березня 2013 р. 80% боргу перед нерезидентами, - джерело

Новий власник "Кредитпромбанку" Микола Лагун переводить у Дельта Банк не всіх клієнтів проблемної установи. Він запропонував нерезидентам-вкладникам "Кредитпромбанку" повернути тільки п'яту частину їхніх грошей, пише "Комерсант-Україна".

"До березня нам справно платили відсотки по депозитах, а тепер він сказав, що у нього вказівка ​​не повертати гроші нерезидентам. Він повернув тільки 20% іноземним банкам, які інвестували в "Кредитпромбанк", і сказав, що готовий у такому ж розмірі повернути наш депозит", - заявив один з клієнтів на умовах анонімності.

Вкладники вже звернулися до Нацбанку з вимогою "вжити заходів" щодо установи, яка відмовляється виплачувати їм депозит, а також визнати проблемним такий банк.

До кризи велика кількість іноземних банків і фінансових компаній, серед яких Європейський банк реконструкції та розвитку, Raiffeisen, Commerzbank, Cargill вклали в "Кредитпромбанк" у вигляді кредитів і куплених облігацій більше 700 млн дол У 2010 р. 28 кредиторів у рамках реструктуризації боргів домовилися про конвертацію 400 млн дол. кредитів в 48% акцій Кредитпромбанку. Джерела серед цих банків і в "Кредитпромбанку" підтвердили, що в грудні 2012 р. - січні 2013 р. установі отримали від колишнього глави правління Віктора Леонідова гроші за свої частки в Кредитпромбанку, а в березні Лагун виплатив їм тільки 20% за кредитні лінії.

Лагун вважає шахраями цих громадян США, які розмістили в "Кредитпромбанку" депозити на суму понад 200 млн грн.

Вкладники ж стверджують, що на їх рахунках лежать кошти, перераховані ним Кредитпромбанком, який в 2010 р. конвертував у депозити облігації банку, куплені інвесторами до кризи у швейцарського банку Credit Suisse.