ua en ru

Новини України за 29 вересня: звільнення суддів та повернення Залку в держвласність

Новини України за 29 вересня: звільнення суддів та повернення Залку в держвласність Фото: Андрій Парубій

Найголовніше за четвер

Новини України за 29 вересня: Рада звільнила 28 суддів за порушення присяги, Вищий госпсуд відібрав у російських інвесторів "Запорізький алюмінієвий комбінат", затриманий виробник сурогатного алкоголю, який став причиною 25 смертей, Верховний суд РФ підтвердив заборону Меджлісу, а Google, Microsoft і Facebook об'єднують сили для розвитку штучного розуму.

Звільнення суддів

Вчора відбулося дуже захоплююче позачергове засідання Ради, в ході якого нардепи всіма можливими силами намагалися звільнити суддів за порушення присяги. Однак це було не так легко зробити, як здавалося. Спочатку парламентарії ніяк не могли зібратися в сесійній залі. Потім пішли довгі і болісні чотири години спроб проголосувати. За звільнення кожного судді голосували окремо, при чому деякі з них по кілька разів, так як не вистачало голосів. В результаті все-таки вдалося звільнити 28 суддів. При цьому чотирьох парламент відмовився звільнити.

Повернення Залку

Вищий господарський суд повернув ВАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат" у власність держави. Нагадаємо, що пакет акцій ЗалК був проданий компанії ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" у 2001 році. Однак з умовою, що компанія-покупець сплатить борг комбінату перед Державним експортно-імпортним банком України за кредитною угодою на суму понад 75 млн доларів. Однак це зроблено не було. В результаті ГПУ подала до суду відповідний позов. Російська компанія, у свою чергу. Подала апеляцію. Однак ВГСУ погодився з доводами Генпрокуратури.

Затриманий виробник сурогатного алкоголю

Спільними зусиллями харківської ГФС, співробітниками Альфи та харківської прокуратури був затриманий виробник сурогатного алкоголю, з-за якого померли 25 осіб. Як розповів заступник голови ГФС Сергій білан, над цим працювали п'ять діб. В ході спецоперації було вилучено більше чотирьох тонн технічного спирту та обладнання для виготовлення сурогату. Крім того, слідство продовжить відпрацьовувати канали, по яких завозили спирт, а також місця продажу продукції, яку вже встигли розповсюдити по Україні.

ВС РФ підтвердив заборону Меджлісу

Верховний суд РФ підтвердив заборону Меджлісу. Це, звичайно, не дивно, але суд розглянув апеляцію на заборону Меджлісу і відхилив її. "Старший прокурор Криму Володимир Чухрин в ході засідання наполягав на тому, що діяльність Меджлісу нібито "представляє загрозу безпеки державі і суспільству". У свою чергу в українському Мзс заявили про те, що реакція України на це буде жорсткою.

Google, Microsoft і Facebook будуть розвивати штучний розум

Google, Microsoft і Facebook об'єднують зусилля для розвитку штучного розуму. Крім того, в проекті будуть брати участь Amazon і IBM. Цілком імовірно, що до цього проекту підключиться і Apple. Учасники ініціативи будуть проводити дослідження в таких сферах: етика, рівнодоступність та інклюзивність; прозорість; право на приватне життя і взаємини між людьми і ІІ; довіра, сумлінність і стійкість.

Читайте також: авторські матеріали про те, чим нині живуть найбільші держбанки країни, про те, до чого призводить вилучення серверів у українських компаній, , а також про зліт і падіння судді Оксани Царевич.