ua en ru

НКРЗІ затвердила контракт на впровадження мобільного зв'язку 4G в Україні

НКРЗІ затвердила контракт на впровадження мобільного зв'язку 4G в Україні Фото: засідання Нацкомісії з регулювання зв'язку та інформатизації

Як передає кореспондент РБК-Україна, відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні регулятора

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, (НКРЗІ) на черговому засіданні 4 лютого погодила умови контракту на виконання науково-дослідних робіт з вивчення радіочастотного ресурсу для впровадження системи мобільного зв'язку четвертого покоління 4G в Україні. Відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні НКРЗІ, передає кореспондент РБК-Україна.

Як заявив голова Нацкомісії Олександр Животовський, комерційні деталі контракту не підлягають розголошенню.

Водночас він додав, що замовниками телекомунікаційного проекту виступають сім українських операторів зв'язку та НКРЗІ як регулятор.

За словами Животовського, виконавцями проекту 4G-досліджень виступлять британська компанія Analysys Mason, Український держцентр радіочастот (УДЦР) та Міністерство оборони України.

Попередні результати за підсумками старту проекту очікуються до листопада 2016 року, а остаточні - у червні 2017.

Як зазначається, британська консалтингова компанія Analysys Mason займеться вивченням можливості використання перспективних діапазонів радіочастот під зв'язок четвертого покоління (LTE, Long Term Evolution). Вартість її послуг у рамках проекту з підготовки 4G-тендерів в Україні складе понад 250 тисяч євро. Загалом на цю роботу претендували три британських компанії, в тому числі Coleago Consulting і Plum Consulting.

Нагадаємо, 1 грудня 2015 року НКРЗІ створила робочу групу щодо впровадження мобільного зв'язку 4G в Україні.

Раніше в листопаді Кабмін затвердив план із впровадження 4G-зв'язку в Україні. Згідно з документом, тендери на право користування 4G планується провести у другому півріччі 2017 року.

Зв'язок 4G (від англ. fourth generation - четверте покоління) - це покоління мобільного зв'язку з підвищеними вимогами, до нього прийнято відносити перспективні технології, що дозволяють здійснювати передачу даних зі швидкістю, що перевищує 100 Мбіт/з рухомим і 1 Гбіт/с стаціонарним абонентам.