ua en ru

Нардепи не домовились про проведення позачергової сесії

Парламентська опозиція і більшість не домовилися про проведення позачергової сесії парламенту. Представники Партії регіонів відхилили пропозицію меншості провести позапланове засідання Верховної Ради для прийняття законів, що стосуються інтеграції в ЄС. Єдиною причиною, по якій Рада може зібратися позаурочно, в ПР назвали створення газотранспортного консорціуму з управління українською газотранспортною системою.

Парламентська опозиція і більшість не домовилися про проведення позачергової сесії парламенту. Представники Партії регіонів відхилили пропозицію меншості провести позапланове засідання Верховної Ради для прийняття законів, що стосуються інтеграції в ЄС. Єдиною причиною, по якій Рада може зібратися позаурочно, в ПР назвали створення газотранспортного консорціуму з управління українською газотранспортною системою, пише "Комерсант-Україна".

Перший заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов назвав привід для скликання позачергової сесії Верховної Ради. "Наша фракція сама ініціює позачергову сесію, якщо виникне така потреба - ми зберемося, якщо необхідно буде в стислі терміни прийняти важливий закон - наприклад, про створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою", - заявив Чечетов. Він нагадав, що це питання обговорювалося на зустрічі прем'єр-міністра Миколи Азарова з прем'єром РФ Дмитром Медведєвим, що відбулася в Сочі в п'ятницю. "Будуть і інші зустрічі з цього питання на високому рівні", - сказав депутат, не ставши вдаватися в подробиці.

Читайте також: Підсумки роботи другої сесії Верховної Ради VII скликання.

Як відомо, спікер Володимир Рибак 5 липня закрив другу сесію Верховної ради VII скликання. Згідно з календарним планом, парламент відновить роботу 3 вересня, проте в опозиції запропонували зібратися позаурочно - для прийняття законопроектів, що стосуються європейської інтеграції. "Ми будемо ініціювати продовження роботи парламенту, щоб прийняти закони з європейської тематики", - пообіцяв тоді глава фракції "Удар" Віталій Кличко. Зокрема, він згадав законопроекти "Про вибори народних депутатів", "Про прокуратуру", "Про амністію" та інші документи. "Порядок денний, який ми пропонуємо, - прийняття всього пакету євроінтеграційних законів, що стосуються в тому числі боротьби з корупцією та протидії дискримінації", - сказав народний депутат Володимир Курінний (Удар).

Втім, представники опозиції на невизначений термін відклали збір підписів за проведення позачергового засідання Ради. "Ми готові провести позачергову сесію до Дня незалежності. У "Удару" немає проблем зі збором підписів членів нашої фракції."Батьківщина" і "Свобода" пообіцяли підтримати ідею, але до такої сесії поки не готова парламентська більшість", - заявила народний депутат Ірина Геращенко. "Якщо Партія регіонів проявить чітку позицію за проведення позачергової сесії, підпису - не проблема!" - Запевнив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський, підкресливши, що ця ініціатива про проведення позачергової сесії була спільним рішенням глав трьох опозиційних фракцій - Арсенія Яценюка, Віталія Кличка та Олега Тягнибока.

Читайте також: Восени ВР завершить ухвалення євроінтеграційного пакету законів, - експерт.

У Партії регіонів вчора назвали "безпідставною" пропозицію парламентської меншості про скликання позачергової сесії Ради. "У них (опозиції) немає совісті! Вони блокували трибуну, не даючи нам працювати, а зараз говорять про позачергове засідання!" - Обурився Михайло Чечетов. За його словами, до 3 вересня Кабінет міністрів внесе до парламенту пакет законопроектів, що стосуються європейської інтеграції. "У перший день роботи Ради - 3 вересня - ми приймемо його в першому читанні, а в другому - 17 вересня. Після його прийняття до саміту Східного партнерства у Литві залишається ще два місяці, так що ми вкладаємося в терміни", - зазначив народний депутат .

На думку представників опозиції, у Партії регіонів поки немає приводу скликати позачергову сесію про створення консорціуму з управління газотранспортною системою. "Зустрічі Миколи Азарова з керівництвом Росії, як правило, ні до чого не приводять! Крім того, не думаю, що в цьому процесі, особливо у відпускний період, готові брати участь європейські політики", - заявив народний депутат Андрій Павловський ("Батьківщина").