ua en ru

Восени ВР завершить ухвалення євроінтеграційного пакету законів, - експерт

Депутати більшості протягом останнього пленарного тижня встигли прийняти майже третина законів, які необхідні для євроінтеграції України. Решта документів будуть доопрацьовані і прийняті парламентом восени, якщо опозиція знову не почне блокувати трибуну. Таку думку висловив директор аналітичної групи ім. Г. Сковороди Валерій Кучерук.

Експерт також особливо підкреслив, що коли опозиція не блокує роботу Ради, законодавчий орган цілком ефективно виконує свої функції.

«Минулого тижня парламент прийняв практично третина всіх законів, розглянутих за всю сесію. Влада чітко показала як суспільству, так і опозиції, що при необхідності здатна мобілізувати в Раді необхідну для результативної роботи кількість голосів, а парламент без блокування трибуни працює стабільно», - сказав Кучерук.

Він вважає, що приводом для масштабної мобілізації депутатів більшості є необхідність виконання зобов'язання України перед ЄС в частині реформування законодавства. «Наскільки я розумію, залишилися євроінтеграційні закони зараз доопрацьовується, і будуть спокійно, без шуму і пилу, прийняті восени», - додав аналітик.

За його словами, в даній ситуації наміри представників опозиційних фракцій скликати позачергову сесію для прийняття євроінтеграційних законів виглядають дивно, оскільки представники парламентської більшості вже заявили про свій намір прийняти восени законопроекти, які підготує Кабмін.

«Безумовно, в умовах літнього інформаційного голоду така подія, як позачергова сесія заради євроінтеграції може комусь здатися потужним піар-подією, однак це тільки на перший погляд. Тому що, навіть у разі збору необхідної кількості підписів і скликання сесії спікером Володимиром Рибаком, представники опозиційних фракцій раптом виявлять, що необхідних голосів у них немає, а блокувати трибуну в даній ситуації буде якось безглуздо і смішно. І в результаті - програють», - резюмував Кучерук.