ua en ru

НАБУ розслідує виведення 7,74 млрд гривень через компанії Коломойського

НАБУ розслідує виведення 7,74 млрд гривень через компанії Коломойського Фото: НАБ взялося за компанії Коломойського ("УНІАН")

Кошти були виведені з ПАТ "Укрнафта"

Національне антикорупційне бюро України здійснює досудове розслідування виведення з ПАТ "Укрнафта" 7,74 млрд гривень компаніями, підконтрольними бізнесменові Ігорю Коломойському. Розслідування здійснюється відповідно до постанови Солом'янського райсуду. Києва від 27 вересня 2016 року.

Слідчі дії бюро осущетвляет в рамках кримінального провадження №52016000000000328 від 19.09.2016, за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

Згідно з матеріалами справи, детективами НАБУ було встановлено, що в період з березня по жовтень 2015 службові особи ТОВ "Галнафта", ТОВ "Гарант-УТН", ТОВ "Техтрейд Груп", ТОВ "ТД "Прикарпаттянафтотрейд", ТОВ "Котлас", діючи спільно з посадовими особами ПАТ "ТФПНК "Укртатнафта", ВАТ "НПК-Галичина", взяли участь в аукціонах з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, організованих і проведених ЗАТ "Українська міжбанківська валютна біржа"

Продавцем зазначеного палива набула ПОА "Укрнафта".

За результатами проведених торгів, переможцями яких були визначені зазначені компанії був укладений договір купівлі-продажу нафти з ПАТ "Укрнафта".

Далі, на виконання зазначених договорів ПАТ "Укрнафта" продала нафту переможцям торгів на наступні суми:

- ТОВ "Галнафта" - 1,438 млрд гривень;

- ТОВ "Гарант-УТН" - на 1,455 млрд гривень;

- ОО "Техтрейд Груп" - на 1,184 млрд гривень;

- ТОВ "ТД "Прикарпаттянафтотрейд" - на 4,787 млрд гривень;

- ТОВ "Котлас" - на 3,038 млрд гривень.

В подальшому після укладення договорів купівлі-продажу нафти ВАТ "Укрнафта" на підставі поданих посадовими особами перерахованих ТОВ листів про відтермінування оплати за нафту, укладені додаткові угоди, згідно з умовами яких відстрочено оплату за поставлену нафту, що стало однією з передумов до виникнення штучно створеної дебіторської заборгованості

Проте надалі посадові особи ТОВ так і не розрахувалися за поставлену нафту з ПАТ "Укрнафта", привласнивши її і розпорядившись на свій розсуд.

Ревізія показала, що загальна сума боргу перед "Укрнафтою" склала 7,74 млрд гривень.

В тому числі, ТОВ "Галнафта" - на 1,36 млрд гривень; ТОВ "Гарант-УТН" - на 745,1 млн гривень грн; ТОВ "Техтрейд Груп" - на 1,12 млрд гривень; ТОВ "ТД "Прикарпаттянафтотрейд" - на 2,98 млрд гривень; ТОВ "Котлас" - на 2,7 млрд гривень.

Враховуючи всі вищенаведені факти, а також розмір привласнених коштів, суд кваліфікував дії посадових осіб ТОВ як привласнення в особливо великих розмірах.

Зазначеною постановою суд задовольнив клопотання детективів НАБУ і надав тимчасовий доступ до документів в "Приватбанку" з можливістю їх вилучення, що стосуються ТОВ "Гарант-УТН".

Іншими постановами суд так само дозволив доступ до рахунків ТОВ "Котлас", ТОВ "Техтрейд Груп", а також документів, які знаходяться у володінні "Укртатнафти".

Окремо в судових матеріалах звертається увага на те, що ТОВ "Гарант-УТН", ТОВ "Котлас" і ТОВ "Техтрейд Груп" мають "ознаки ризикованості, а саме: малий статутний фонд, невелика кількість працюючих осіб на підприємстві, а також на підприємствах відсутні амортизаційні витрати.

Нагадаємо, раніше суд відмовив НАБ в перевірці діяльності "Укрнафти".