ua en ru

Суд відмовив НАБ у перевірці діяльності "Укрнафти"

Суд відмовив НАБ у перевірці діяльності "Укрнафти" Фото: суд відмовив НАБ у перевірці "Укрнафти"

НАБ заявляє про нанесення державі мільйонних збитків

Солом'янський районний суд Києва відмовив Національному антикорупційному бюро України (НАБ) у перевірці, в рамках кримінальної справи, госпдіяльності української газодобувної компанії "Укрнафта". Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як випливає з матеріалів справи, наданих суду, антикорупційне бюро розслідує справу про нанесення збитків держбюджету в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 ККУ), провадження в якій було відкрито 17 березня 2016 року.


Наголошується, що згідно з розпорядженням Кабінету міністрів "Про затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу на 2014 рік", ПАТ "Укрнафта" у 2014 році зобов'язалася добути 1,756 млрд. м3 природного газу з подальшим продажем його ПАТ "НАК "Нафтогаз України". Видобутий газ призначався для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення за закупівельними цінами, встановленими Нацкомісієй держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ).

Однак, як з'ясувало слідство, у фінзвіті "Нафтогазу" відсутні операції з отримання газу від "Укрнафта". Замість цього населенню була поставлена 1,606 млрд. м3 імпортного газу.

Також встановлено, що видобутий в 2014 році товарний газ, компанія "Укрнафта" враховувала як газ для технологічних потреб або газ, що використовується для власного виробництва аміаку на орендованих у ПАТ "Дніпроазот" потужностях.

За словами детективів НАБ, при зіставленні вартості газу власного видобутку і вартості імпортованого газу вийшла значна різниця, що свідчить про нанесення державної компанії "НАК "Нафтогаз України" шкоди в особливо великих розмірах.

Проте, незважаючи на надані докази, суд відмовив НАБ у клопотанні про проведення позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ПАТ "Укрнафта" за 2014-2015 рр. в рамках кримінального провадження.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтовидобувна компанія.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафта", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського - близько 42% акцій.

ПАТ "Дніпроазот" - хімічне підприємство, що входить в структуру "Приват" Ігоря Коломойського.

Як повідомлялося раніше, "Нафтогаз" надав Гройсману звіт про причини боргів "Укрнафти".