ua en ru

У НАБУ назвали скасування статті про незаконне збагачення "кроком назад" у боротьбі з корупцією

У НАБУ назвали скасування статті про незаконне збагачення "кроком назад" у боротьбі з корупцією Ілюстративне фото (flickr.com.nab.ukr)

Такий крок, на думку Національного бюро, є політично вмотивованим

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявили, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення Конституційного суду, відкриває посадовцям можливості для зловживань. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НАБУ на сторінці у Facebook.

Зокрема, у відомстві зазначили, що "відтепер мільйонні статки, отримані з джерел, законність яких не доведена, в Україні не вважаються кримінальним злочином".

"Такий крок, на думку Національного бюро, є політично вмотивованим і суперечить зобов’язанням України за ратифікованою Конвенцією ООН проти корупції, домовленостям із Міжнародним валютним фондом та Європейським союзом", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що наразі детективи НАБУ розслідують факти незаконного збагачення на загальну суму понад півмільярда гривень в межах 65 кримінальних проваджень.

"Серед осіб, походження статків яких викликає питання на предмет законності джерел походження, - чимало суддів, прокурорів, народних депутатів, колишніх та чинних керівників органів державної влади", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рішення КС означає, що всі кримінальні провадженні в частині, що стосується незаконного збагачення цих осіб, будуть закриті.

Артем Ситник про рішення Конституційного Суду щодо скасування "незаконного збагачення"

Коментар Директора Національного бюро щодо рішення Конституційного Суду України про скасування статті 368-2 Кримінального кодексу та його наслідки.

Опубліковано НАБУ Середа, 27 лютого 2019 р.

"Так само як і справи, які вже слухаються в суді. Йдеться про голову Державної аудиторської служби (обвинувачується у незаконному збагаченні на майже 10 млн грн), військового прокурора сил АТО (майже 3 млн грн незаконного збагачення), судді з Луганщини (понад 13 млн грн), міністра інфраструктури (понад 4 млн грн). Поновити розслідування стосовно фігурантів всіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних та обвинувачених за вже викритими фактами незаконного збагачення (в разі повернення відповідної статті до ККУ) буде неможливим, адже закон не має зворотної сили. Тому набуте майно за замовчуванням вважатиметься законним, безвідносно до джерел його походження", - додали у відомстві.

У НАБУ назвали скасування статті про незаконне збагачення "кроком назад" у боротьбі з корупцією

Нагадаємо, у вівторок на закритому засіданні Конституційний суд України визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення. Йдеться про статтю 368-2 Кримінального кодексу України.

Як писало РБК-Україна, після оприлюднення рішення КСУ про неконституційність статті 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення виникне багато проблем. Зокрема, численні гучні провадження за статтею 368-2 повинні бути припинені. Крім того, моральна і фізична шкода, заподіяна неконституційними актами або діями, підлягає відшкодуванню відповідно до закону.

Сьогодні Конституційний суд України опублікував рішення про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

У своєму рішенні Конституційний суд підкреслив, що протидія корупції має здійснюватися виключно правовими засобами з дотриманням конституційних принципів і приписів законодавства, прийнятого відповідно до Конституції.