ua en ru

Олігарх Плахотнюк залишив Молдову після відставки уряду Філіпа

Олігарх Плахотнюк залишив Молдову після відставки уряду Філіпа Фото: Володимир Плахотнюк (wikipedia.org)

Молдову залишили Плахотнюк і лідери його Демократичної партії

Молдову після відставки уряду Павла Філіпа, залишили олігарх Володимир Плахотнюк та представники його Демократичної партії. Про це повідомляє молдавське видання Newsmaker.

Повідомляється, що всього в аеропорту Кишинева були помічені п'ять літаків для представників Демократичної партії Молдови. Причому, два з них прилетіли з Туреччини, ще один - з Києва.

За уточненими даними, два з п'яти приватних літаків уже покинули країну. Один з них приземлився в Одесі, другий - полетів в напрямку Росії.

Прес-служба Демократичної партії підтвердила, що на одному з літаків країну покинув Плахотнюк, щоб нібито провідати свою сім'ю. При цьому не уточнюється, куди саме вилетів олігарх.

Пізніше в ефірі каналу TV8 з посиланням на джерела в аеропорту журналісти дізналися, що один з літаків відправився до Москви. На його борту були сім'я і близькі лідера партії "Шор" Ілана Шора.

Також повідомляється, що на одному з молдавських прикордонних пропускних пунктів помітили колишнього прем'єр-міністра країни Юрія Лянке. З січня 2018 року по 8 червня 2019 року він був віце-прем'єром з питань європейської інтеграції.

Відзначимо, уряд Філіпа було сформовано Демократичною партією Молдови, проте з лютого після виборів в країні тривала політична криза, так як не вдавалося створити коаліцію і сформувати новий уряд. Крайній термін минув на початку червні, після чого Партія соціалістів президента Ігоря Додона і проєвропейський блок ACUM сформували уряд, який очолила Майя Санду.

Однак Конституційний суд Молдови визнав його незаконним, і кабмін Філіпа до п'ятниці відмовлявся йти у відставку. У той же час президент Росії Володимир Путін виступив із заявою про підтримку Додона і його нинішніх союзників з блоку ACUM, а також назвав Павла Філіпа і Володимира Плахотнюка узурпаторами влади в Молдові.

Відзначимо, з точки зору Москви політика Плахотнюка і Демократичної партії вважалася антиросійською. Однак минулого тижня стало відомо, що на зустрічі з представником Кремля Плахотнюк передав конверт з пропозиціями про зміну зовнішньополітичного курсу, а також про врегулювання конфлікту в Придністров'ї на основі федералізації Молдови.