ua en ru

У ЄСПЛ знаходяться більше 4,2 тис. справ щодо подій у Криму та на Донбасі

У ЄСПЛ  знаходяться більше 4,2 тис. справ щодо подій у Криму та на Донбасі Фото: судді європейського суду з прав людини (navalny.feldman.photo)

В Європейському суді з прав людини перебувають понад 4000 справ по Криму і Донбасу

В Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) на розгляді знаходяться 4226 справи, що стосуються подій в Криму і на Донбасі. Про це розповів заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, передає прес-служба відомства.

Зокрема, повідомляється, що з 4226 справ близько 257 подано проти Росії, 908 - одночасно проти України і РФ, а проти України - майже 3000.

За його словами тільки за 2014 – 2015 роки накопичилося 55 справ від українських добровольців, які опинилися в полоні.

"Ми маємо 55 справ проти України і Росії, які пов'язані з подіями у Донбасі в 2014 - 2015 роках. Переважно, це скарги українських добровольців, які потрапили в полон під час Иловайской трагедії", - зазначив заступник Міністра.

Крім того, є чотири справи проти України, на підставі скарг, які подали родичі осіб, загиблих при падінні літака рейсу МН17 в липні 2014 року. Заявники проживають у Німеччині. З ними працює німецький адвокат, у якого є зв'язки з російськими компаніями. Заяву було сформульовано таким чином, що вина України нібито полягає в тому, що вона дозволила цивільним літакам пролітати над своєю територією. На сьогодні рішення по цих справах відсутні.

Також, в Європейському суді знаходиться п'ять міждержавних справ "Україна-Росія", пов'язаних з агресією РФ.

"Європейський суд з прав людини розглядає справи громадян проти держав. Суд захищає окремих осіб від свавілля держави. Але є така процедура, як міждержавна скарга у зв'язку з порушенням прав людини. Таких за всю історію суду було 23, і тепер 5 з них наші, проти Росії", - зазначив Ліщина.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Міністерстві юстиції України очікують перші рішення Європейського суду з прав людини щодо персональних заяв про порушення прав людини з боку Російської Федерації вже в 2018 році.