ua en ru

Міносвіти в 2013 р. перерозподілив держзамовлення на користь вузів, що не входять до числа провідних навчальних закладів країни

Міністерство освіти і науки України в 2013 р. збільшило держзамовлення вузам, що не входять до числа провідних навчальних закладів країни, в той час як число бюджетних місць у провідних вузах зменшилася з ряду спеціальностей. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на анонімні джерела.

Так, відповідно до видання, напрям підготовки "право", як і суспільні науки, цього року визнано пріоритетним для держави. У лідерів рейтингу Міносвіти - КНУ ім. Т.Шевченка (перше місце) та ХНУ ім. В.Каразіна (друге місце) урізані держзамовлення на підготовку юристів відповідно на 8 і 29%. У подібній ситуації опинилися і вузи, які посіли третє-шосте місця рейтингу МОН. У той же час, Дніпропетровському національному університету імені О.Гончара (ДНУ), що перебуває на сьомій сходинці рейтингу Міносвіти, додали 43% місць держзамовлення по згаданому напрямку.

Читайте також: В Україні в 2013 р. держзамовлення передбачено для 40% випускників, - Табачник

Крім того, в 2013 р. потреби держави у фахівцях за напрямом "журналістика" скоротилися на 21%. Такі імениті вузи, як ЛНУ ім. І.Франка та КНУ ім. Т.Шевченка, втратили відповідно 25 і 13% місць держзамовлення. А в НУ "Одеська юридична академія" Сергія Ківалова вперше з'явився держзамовлення з цієї спеціальності. Не забули в конкурсній комісії та про ДНУ, додавши йому 25% порівняно з минулим роком.

"Аналіз розподілу держзамовлення за напрямом підготовки "міжнародна економіка" також здивував. Цього року держава замовила фахівців такого профілю на 7,8% менше. У найкращому навіть по рейтингу МОН економічному вузі країни - КНЕУ ім. В.Гетьмана - кількість місць за цього напрямку скорочено на 14%. У кращому класичному вузі - КНУ ім. Шевченка - кількість бюджетників з цієї спеціальності урізали на 10%. А в ДНУ замовлення знову був збільшений", - пише автор статті.

Напрям "міжнародна економіка" з'явилося в цьому році у Львівському інституті економіки і туризму, що отримав на нього п'ять місць державного замовлення. Рівно стільки ж забрали в іншого львівського вишу, що знаходиться на більш високій позиції в рейтингу МОН.