ua en ru

Міненерго пропонує віддати ДТЕК 4 млрд гривень через пріоритет газового вугілля

Міненерго пропонує віддати ДТЕК 4 млрд гривень через пріоритет газового вугілля Ілюстративне фото (facebook.com DTEKcompany)

Наразі відповідний проект розпорядження знаходиться на узгодженні членів уряду

Уряд планує зробити пріоритетним включення в роботу блоків теплових електростанцій, що працюють на видобутому в Україні вугіллі, без врахування цінової конкуренції на ринку. Про це повідомляє видання "Наші гроші", посилаючись на відповідний проект розпорядження Кабінету міністрів.

Вказано, що наразі документ знаходиться на узгодженні членів уряду і передбачає також наказ держпідприємству "Енергоринок" розробити заданий графік навантаження з урахування пріоритетності роботи блоків ТЕС на українському вугіллі.

Міненерго пропонує віддати ДТЕК 4 млрд гривень через пріоритет газового вугілля

Проект було розроблено Міністерством енергетики та вугільної промисловості. У пояснювальній записці міністерство зазначає, що через окупацію Донбасу утворився дефіцит енергетичного вугілля на рівні 5 млн тон на рік. Це у свою чергу змусило для стабільного проходження опалювального сезону закуповувати імпортне вугілля, яке є більш дорогим.

Міненерго зазначає, що до України було завезено (період не уточнений) 1,4 млн т вугілля марок А (антрацитне) та П (пісне) з Південно-Африканської республіки та США на загальну суму 3,7 млрд гривень, що майже дорівнює рівню держпідтримки шахт в останні два роки - 2,9 млрд гривень.

Міністерство підрахувало, що вибір на користь вітчизняних шахт допоможе Україні зекономити 900 млн гривень і сприятиме зниженню залежності від Росії, на яку припадає 80% імпорту, та укріпленню нацвалюти через зниження обсягів виводу валюти, а зміцнення гривні, як очікують у Міненерго, в кінцевому випадку підвищить купівельну спроможність населення через здешевлення як імпортних, так і вітчизняних товарів.

Також наголошується, що у вересні 2017 року Рада ринку оптової електроенергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017). Відповідно до змін було встановлене пріоритетне включення у роботу блоків ТЕС, що працюють на вугіллі газової марки перед блоками, що працюють на вугіллі антрацитової марки, безвідносно до цінової конкуренції.

При цьому Асоціація споживачів енергетики та комунальних послуг заявила, що прийняті зміни сприятимуть додатковому виробітку товарної продукції без жодної цінової конкуренції у сумі понад 4 млрд гривень на рік. Бенефіціарами такого рішення Асоціація називає "ДТЕК" Ріната Ахметова, яка контролює 85% видобутку вугілля марки Г в Україні. Також під контролем корпорації біля 75% вітчизняної теплогенерації, що працює на газовому вугіллі.

Видання підкреслює, що Антимонопольний комітет, проаналізувавши новації Ради ОРЕ, весною 2018 року заборонив їх вносити до правил оптового ринку через існуючі ризики суттєвого обмеження конкуренції на ринку генерації електроенергії.

Нагадаємо, у липні "ДТЕК Енерго" запропонувало Міненерго вивести з експлуатації частину енергоблоків антрацитових ТЕС.

Зазначимо, у серпні глава АМКУ Юрій Терентьєв заявив про політизацію розслідування справи про можливе зловживання монопольним (домінуючим) становищем групи ДТЕК на ринку виробництва електроенергії. А у вересні РБК-Україна писало, що Солом'янський райсуд Києва надав детективам НАБУ тимчасовий доступ з можливістю вилучення до документів держпідприємства "Енергоринок" щодо кредитування ДТЕК.