ua en ru

МЗС РФ вважає законним обшук в офісі Меджлісу

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації вважають законними оперативно-розшукові заходи, проведені 16 вересня 2014 р. в центральному офісі Меджлісу кримськотатарського народу.

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації вважають законними оперативно-розшукові заходи, проведені 16 вересня 2014 р. в центральному офісі Меджлісу кримськотатарського народу. Про це йдеться в повідомленні на сайті російського зовнішньополітичного відомства.

"16 вересня в м. Сімферополь за адресою вул. Шмідта д. 2, де одночасно розташовуються центральний офіс Меджлісу кримськотатарського народу та благодійна організація "Фонд "Крим", правоохоронні органи Республіки Крим згідно з рішенням Центрального районного суду Сімферополя провели передбачені законом Російської Федерації оперативно-розшукові заходи. В ході них силовиками були вилучені кілька жорстких дисків, екстремістська література, документи і вогнепальна зброя", - йдеться в коментарі.

Як повідомляють в МЗС Росії, підставою для проведення цих заходів стала низка порушень російського законодавства з боку зазначених організацій.

Так, пояснюють у відомстві, відповідно до протоколу установчої конференції благодійної організації "Фонд "Крим" єдиним її засновником є громадянин України Мустафа Джемілєв. При цьому, за російським законодавством, засновником некомерційної організації не може бути іноземний громадянин або особа без громадянства, щодо яких прийнято рішення про небажаність перебування (проживання) в Російській Федерації.

Крім того, заявляють в МЗС РФ, встановлено, що благодійна організація "Фонд "Крим" з 21 березня 2014 р. веде свою діяльність за адресою вул. Шмідта, д. 2 в Сімферополі, тоді як офіційно вона має іншу юридичну адресу.

Зазначимо,16 вересня співробітники ФСБ влаштували обшук в будівлі кримськотатарського меджлісу. Пізніше повідомлялося, що меджліс кримських татар виселяють з приміщень у Сімферополі.

Водночас український омбудсмен підозрює російські влади у цілеспрямованій дискримінації кримських татар за національною ознакою. В ЄС також висловили стурбованість з цього приводу.

Нагадаємо, 22 квітня 2014 р. народному депутату від "Батьківщини", екс-голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву заборонили в'їжджати в Крим до 2019 р.