ua en ru

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи Фото: Міжнародна донорська конференція у Києві

Сьогодні в Києві проходить Міжнародна конференція допомоги Україні, на яку прибули представники 56 країн. Україна у ньому представлена на найвищому рівні: Президентом Петром Порошенком, спікером парламенту Володимиром Гройсманом, прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і членами Кабміну. Серед зарубіжних гостей - прем'єр-міністри Латвії та Словенії, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан та інші. Україна на конференції отчитаывалась про проведення реформ, також на ній обговорювалися питання Криму, Донбасу російської агресії та залучення інвестицій в енергетичний та аграрний сектори економіки країни.


18:20 Офіційні заходи Міжнародної конференції на підтримку України підійшли до кінця. Наостанок її учасники не змогли не згадати Росію в якості головної проблеми нашої країни. Зокрема, до цієї теми звернувся посол Великобританії в Україні Саймон Сміт. "Абсолютно очевидно, що не було б гуманітарної кризи в Україні без стійкої Російської агресії і дестабілізації щодо України", - заявив Сміт. При цьому він запевнив, що Великобританія має намір продовжувати докладати зусилля до поліпшення української гуманітарної ситуації.

18:07 Очевидно, постійне ниття представників української влади про те, що закордон допомагає нам недостатньо, всерйоз допекло представників Євросоюзу. Так, у своєму виступі на конференції комісар європейської політики сусідства і розширення ЄС Йоханнес Хан дозволив собі досить жорстку репліку. "ЄС робить набагато більше, ніж коли-небудь він робив для країни, яка не є членом Євросоюзу. Не варто порівнювати нашу діяльність у рамках ЄС з тими країнами, які не є членами Європейського союзу", - роздратовано заявив Хан.

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

17:56 "Газову естафету" у Володимира Демчишина перехопив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, розкрив одну з причин зниження залежності України від російського газу. Конкретніше, він розповів, що потенціал збільшення видобутку природного газу в Україні сягає 27-29 млрд куб. м. "Це те, чого можна досягти до 2020 року. Мова йде про традиційне газі. Це перспектива, яку ми бачимо, і ми сподіваємося, що "Нафтогаз", поки він існує, буде важливим гравцем у цьому процесі ", - заявив Коболєв. Що ж, в даному випадку його сподівання можна зрозуміти.

17:45 Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин у своєму спічі на конференції традиційно тиснув на газ. Так, він не забув відзначити, що Україна знизила залежність від російського газу більш ніж на 60%. "Залежність була дуже сильною, ми майже 100% газу отримували з Росії, а тепер це менше 40%. Це дуже добре, це нам допомагає підніматися з колін і розмовляти з "Газпромом" на рівних", - оптимістично заявив Демчишин, мимоволі застосувавши популярний в останні роки імперське російське кліше. Також міністр додав, що Україна намагається диверсифікувати інші джерела енергії, зокрема, ядерного палива.

17:32 Як і вимагає змінений формат конференції, українська сторона виступила з заявою про проведення реформ. Зокрема, міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що завтра, 29 квітня, Кабінет міністрів на засіданні нарешті розгляне проект пенсійної реформи. За його словами, цей законопроект передбачає введення в Україні накопичувальної пенсійної системи. "Таким чином, ми будемо створювати європейську мотиваційну пенсійну систему, яка буде враховувати частина державних гарантій солідарної системи, а також застосовувати сучасний механізм недержавного пенсійного страхування", - заявив Розенко. Міністр також зазначив, що Кабмін ініціює лібералізацію трудового законодавства в Україні. "Завдання полягає в проведенні легалізації ринку праці в Україні, і у Верховній раді вже зареєстрований проект нового Трудового кодексу", - запевнив глава Мінсоцполітики.

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

17:15 Окремою нотою продовжує звучати на конференції тема Донбасу. Так, за оцінками міжнародних інститутів на відновлення цього регіону після війни потрібно 1,5 млрд дол. Про це заявив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко. При цьому він підкреслив, що допомоги потребують не тільки Донецька і Луганська, але і Харківська та Дніпропетровська області. Окремо віце-прем'єр зазначив, що в загальній складності з областей, що знаходяться в зоні конфлікту, виїхали понад 1 млн 250 тис. осіб. "Сьогодні виклик, який є на сході України гуманітарної ситуації, - це більш ніж 1 млн 250 тис. осіб, які виїхали з Донецької та Луганської області, це гуманітарна загроза, з якою жодна європейська країна сьогодні не може самостійно впоратися.", - Зубко заявив, зазначивши, що над цією проблемою Україна працює у тісній співпраці з європейськими партнерами.

16:59 Риску під дискусією про експорт агропродукції і проблем інфраструктури підвів директор департаменту сусідніх країн Європейського інвестиційного банку Хайнц Ольберса. Він, зокрема, закликав Україну розвивати аграрний сектор в комплексі з транспортом і логістикою. "Не варто розглядати аграрний сектор окремо. Необхідно дивитися на всю ланцюг, включаючи транспортування і логістику", - підкреслив Ольберса, зазначивши, що тільки в такому випадку Україна зможе успішно конкурувати в експорті аграрної продукції.

16:49 Оптимізм Павленка в питанні нарощування експорту агропродукції поставив під сумнів його колега по Кабміну, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, який відзначив, що інфраструктура України не готова до збільшення обсягів експорту зерна. "Україна унікально розташована, але цього недостатньо. 90% українських доріг у поганому стані, близько 50 залізничних шляхів потребують модернізації, вагони застаріли. Порти не мають достатньо терміналів. І все це не в змозі впоратися зі збільшенням експорту зерна вдвічі", - безапеляційно заявив Пивоварський.

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

16:35 На Міжнародній конференції допомоги Україні виступають не тільки наші партнери з обіцянками про допомогу, але і наші міністри із заявами за своїм профілем. Так, міністр аграрної продукції і продовольства України Олексій Павленко в ході панелі "Аграрна політика і реформи" спростував думку, що країни СНД є основним ринком для України. "Люди звикли вважати, що країни колишнього СРСР для нас основний ринок агропродукції. Але це не так, насправді, зараз наш основний ринок - Азія", - заявив Павленко. Причому, за його словами, Україна поступово збільшує і експорт продукції АПК в країни Європейського союзу.

16:22 Словенія, на відміну від решти українських партнерів, в ході конференції не обіцяла нашій країні фінансової підтримки. Замість цього, заступник прем'єр-міністра Словенії Борис Копривникар заявив, що словенці готові надати допомогу у розмінуванні територій Донбасу. "В Словенії добре розуміють небезпеку мін і снарядів, що не розірвалися, та мають досвід у цій області після війни на Балканах", - зазначив він. Також Копривникар заявив, що словенські інститути готові провести в Україні освітні програми, спрямовані на вирішення цього питання. "Наші інститути готові провести програми з трьома можливими компонентами. По-перше, це розмінування, по-друге, в школах і громадських центрах повісті програми освіти з подолання ризиків, і, по-третє, реабілітація постраждалих від мін", - заявив Копривникар. На жаль, ця тема в Україні зараз досить актуальна, тому що словенська допомога нам не завадить.

16:06 Країни з менш потужною економікою обіцяють Україні підтримку в міру своїх можливостей. Так, міністр закордонних справ Естонії Кейт Пентус-Розиманнус в ході конференції в Києві заявила, що Естонія надасть Україні 3,35 млн дол. фінансової допомоги. Але все-таки в плані цифр прогрес є - в минулому році допомогу від Естонії склала 1,2 млн євро. "Сьогодні можу запевнити, що Україна є і буде першим пріоритетом нашого міжнародного співробітництва, і це відбивається також у значному зростанні нашої допомоги. Україна стала нашим близьким партнером", - заявила Пентус-Розиманнус. Що не кажи, а приємно чути такі слова з вуст красивої жінки.

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

15:48 Фінансова допомога, а точніше обіцянки про її надання Україні, в ході конференції течуть рікою. Слідом за іншими, парламентський віце-міністр закордонних справ Японії Кентаро Соноура заявив про виділення Японією 300 млн дол. в якості підтримки Україні. "У цьому році Японія також внесе фінансову допомогу на 300 млн дол. Передбачено також надання гранту для закупівлі товарів, продуктів, включаючи медичне обладнання", - заявив Соноура.

15:28 Як і передбачалося, на донорській конференції мова йде не тільки про залучення інвестицій у глобальному масштабі, але і про точкової допомоги регіонам, які страждають від військових дій. Зокрема, державний секретар швейцарської Агенції з розвитку та співробітництва Мануель Сагер заявив, що Швейцарія продовжить надавати гуманітарну допомогу постраждалому населенню Донбасу. Мова йде про 100 млн дол.в якості підтримки України в її прагненні повернутися до мирного життя. "Це перший випадок, коли наш компонент включає миротворчий компонент, це наші спільні двосторонні зусилля для того, щоб забезпечити мирне рішення конфлікту", - заявив Сагер. Секретар зазначив, що ці дії спрямовані на допомогу населенню, що знаходиться в зоні конфлікту. За його словами, вже через кілька тижнів в Україну прибуде партія вантажних машин з системами забезпечення питною водою та іншою допомогою. Що ж, доводиться визнати, що незважаючи на зусилля української влади, благодійних фондів і волонтерів, питання надання "гуманітарки" жителям Донбасу залишається актуальним, і допомогу ззовні нам явно не завадить.

15:12 Ініціативу Норвегії щодо фінансової допомоги Україні підтримала Німеччина. Причому навіть перевершила її в цьому. Так, секретар Міністерства закордонних справ Німеччини Маркус Едерер заявив, що в цьому році Німеччина виділить 700 млн євро в рамках двосторонньої допомоги Україні. Він зазначив, що крім того ще 500 млн євро фінансової позики буде спрямовано на бюджетну підтримку і великі проекти. "Також Німеччина видасть 200 млн євро грантів в різних сферах, таких як енергоефективність, економічний розвиток, інфраструктура, децентралізація, верховенство права і громадянське суспільство", - сказав Едерер.

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

14:56 "Фінансове плече" пообіцяла надати Україні і Норвегія - мова йде про 35 млн євро на підтримку реформ в 2015 р. Про це заявив державний секретар міністерства закордонних справ Норвегії Ганс Браттскер. "Ми продовжуємо підтримувати Україну, і підсилюємо підтримку в реалізації реформ. Ми бачимо, що фінансова ситуація, звичайно, є очевидним пріоритетом", - зазначив Браттскер. Він підкреслив, що ці цифри відображають "потужну підтримку" з боку Норвегії, і закликав інші держави наслідувати цьому прикладу. Секретар також зазначив, що Норвегія зосереджує увагу на енергетичну реформу та впровадженні ефективного управління в Україні.

14:39 Голова найбільшої фракції Верховної ради, "Блоку Петра Порошенко", Юрій Луценко у своєму Facebook зазначив, що Міжнародна конференція допомоги Україні проходить в атмосфері втоми, образи та розчарування. "Фізично відчутна втома партнерів. Ми ображені відмовою у безвізовому режимі і перспективу членства, вони розчаровані повільністю і хаотичністю реформ. Найгірше, що обидві сторони мають рацію", - заявив Луценко. На його думку, знизити напруженість між Україною та міжнародними партнерами в числі іншого може злагоджена робота парламенту. "Упевнений, що парламентська коаліція здатна і далі голосувати за реформи разом. Так, між фракціями іскрить в ході дискусій. Так, олігархи намагаються вбити клин між нами. Але поки що всі зарубіжні та вітчизняні експерти вказують на парламент, як на найбільш результативний двигун реформ", - оптимістично висловився Луценка, розписавши програму-мінімум Ради до червня.

Міжнародна конференція на підтримку України. Фізично відчутна втома партнерів. Ми - ображені відмовою в безвізовому реж...

Posted by Юрій Луценко on 28 Апрель 2015 г.

14:24 Айварас Абромавічус відзначив заслуги вищих сил у стабілізації фінансового клімату України. "Слава богу, протягом двох останніх місяців є стабілізація курсу долара, що було найбільшим негативним фактором для бізнесу", - заявив глава МЕРТ. Втім, справедливості заради згадав він і "зусилля НБУ і Кабміну" на цьому фронті. Однак, мабуть, не покладаючись повною мірою на провидіння і уряд, Абромавічус вирішив вдатися до "важкої артилерії". "З метою лучшения інвестиційного клімату, в країну запросили Скотта Джейкобса - хрещеного батька регуляторної гільйотини по всьому світу. Він за три тижні проведе огляд нашої регуляторного середовища... Сподіваємося, він візьметься за це зі своїми фахівцями, і за наступні 12 місяців разом з нами, разом з парламентом здійснить це регуляторний гільйотинування", - проанонсував міністр.

14:12 Глава Мінекономрозвитку Айварас Абромавічус не став розповідати про свої очікування від Заходу, замість цього окресливши свої плани на майбутнє. Так, під час брифінгу в ході конференції він заявив, що планує забезпечити запровадження в українських держпідприємствах інституту незалежного директора. За словами Абромавичуса, Міністерство економічного розвитку і торгівлі готує проект раскорпоратизации державних топ-підприємств. "Це буде означати, що цими компаніями буде керувати рада директорів", - сказав міністр. При цьому він поскаржився на те, що прозорість держкомпаній залишається низькою, оскільки аудиту в них проведено не було, і вони продовжують платити низькі дивіденди.

Також Абромавічус розповів, що 13 липня 2015 р. у Вашингтоні може відбутися бізнес-саміт Україна-США. Також, за його словами, проведення подібних інвестиційних заходів планується в Берліні, Габмубрге та Штутгарті. "Все це призведе до великої інвесторської конференції тут, в Києві, восени", - пообіцяв Абромавічус. Що ж, будемо сподіватися, що в Кабміні вирішили брати кількістю не тому, що втратили надію взяти якістю, продемонструвавши-таки партнерам свою ефективність.

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

13:51 Виступ віце-президента Європейської комісії з питань енергетичного союзу Мароша Шевчовича було сповнене оптимізмом. Він заявив, що Україна в майбутньому може перетворитися на експортера газу, а реформи в енергетиці залучать західних інвесторів. "За нашими підрахунками, якщо Україна вийде на середній по Європі рівень енергоефективності, то ви можете заощадити рівно стільки, скільки споживає Іспанія за рік. Тобто ви станете газовими експортерами. Це те, чого ми будемо сприяти", - сказав Шевчович. Він також зазначив, що ця зима стала першою без "газової драми", назвавши одним із головних здобутків України диверсифікацію імпорту газу, значна частина якого отримана реверсом з Європи.

13:39 Європейські друзі України, говорячи про бажаних реформи, вказують і конкретні моменти, які здаються їм важливими. Так, комісар європейської політики сусідства і розширення ЄС Йоханнес Хан в ході донорської конференції підкреслив, що Європейський союз очікує якнайшвидшого вступу в силу закону про прокуратуру в Україні. "Вже зроблені перші кроки для того, щоб реформувати сектор судової влади. Набагато більше ще належить зробити, починаючи з того, що повинен вступити в силу новий закон про прокуратуру", - заявив Хан. Нагадаємо, цей закон повинен був вступити в силу 25 квітня, однак 21 квітня вступ було відстрочено Верховною радою до 15 липня.

13:22 Арсеній Яценюк не задовольнився виступом на відкритті заходу і вирішив провести окрему прес-конференцію. У її ході він, зокрема, зазначив, що вже цього року Україна очікує до 3 млрд дол. інвестицій. Втім, незважаючи на це багатообіцяюче заяву, прем'єр підкреслив, що зараз головне для України - деескалація конфлікту на Сході і позбавлення України від російської військової присутності. "Треба відверто говорити, що залучити приватного інвестора в країну, яка має війну з ядерною державою, якою є Російська Федерація, дуже складно. Путін спеціально це робить для того, щоб іноземний інвестори не парафії в Україну", - висловив упевненість Він. Також глава уряду заявив, що найбільший обсяг інвестицій Україна отримає після прийняття закону про приватизацію державних об'єктів. Для тих, хто пропустив вступне слово Яценюка на конференції, вже доступно відео:

12:48 Тема безвізового режиму з ЄС не є профільною для поточної конференції, однак європейські політики, знаючи інтерес українського суспільства до цього питання, не змогли його не зачепити. Так, прем'єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма оптимістично припустила, що дату лібералізації візового режиму України з Європейським союзом можуть визначити на Ризькому саміт "Східного партнерства", який відбудеться 21-22 травня 2015 р. "В Ризі ми чекаємо прогресу в звітах. Я не можу обіцяти, що Грузія та Україна отримають лібералізацію візового режиму, але якщо буде виконано план, то можливо буде зрозуміло, щодо дати, коли така лібералізація можлива", - пообіцяла Страуюма. Що ж, у наших можновладців залишається менше місяця, щоб продемонструвати згаданий прогрес.

12:21 Незважаючи на вираз готовності надавати фінансову допомогу, європейські партнери України натякають, що непогано б спершу поліпшити в країні інвестиційний клімат. Про це, зокрема, заявив віце-прем'єр-міністр Словаччини з питань інвестицій Любомир Важний, виступаючи на Конференції в Києві. "В результаті цієї конференції ми хотіли б побачити поліпшення інвестиційного клімату і умов ведення бізнесу в Україні. В майбутньому ми готові підтримати конкретні сегменти спільного співробітництва та інвестиції в спільні проекти. Це наш спільний інтерес, щоб Україна успішно реалізувала свої реформи ", - зазначив Важний. Ключовий момент у цій обіцянці допомоги, очевидно, слова "в майбутньому". Будемо сподіватися, що воно буде не далеким.

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

Любомир Важний

12:01 Хоча слово "донорська" і зникло з назви сьогоднішньої конференції, обіцянки фінансової допомоги Україні на ній вже звучать. Так, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер пообіцяв, що очолювана ним структура виділить 110 млн. євро для підтримки малого та середнього бізнесу в Україні. "Ми солідарні з Україною. Ми стоїмо пліч-о-пліч з народом України. І сьогодні я можу оголосити, що малі та середні підприємства також виграють. Сьогодні ми пропонуємо 110 млн євро для них. Це допоможе, зокрема, в тих районах, які найбільше постраждали від конфлікту", - заявив Юнкер. Цікаво, яким буде механізм надання допомоги, і чи дійде вона до адресатів, або осяде в бездонних кишенях чиновників різного рівня?..

11:45 Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав свій виступ на оптимістичній ноті, заявивши, що через 10 років бачить Президента України Петра Порошенка президентом Європейської комісії. Після цього Яценюк перейшов до справи, закликавши донорів надати Україні фінансову підтримку для здійснення реформ і боротьби з корупцією. "Кожен, хто підтримує Україну, - підтримує стабільність в Європейському Союзі та світі", - переконував прем'єр. На його думку, міжнародним інвесторам варто звернути увагу на сільськогосподарський комплекс, так як "Україна може виробляти екологічно чисту і конкурентоздатну сільськогосподарську продукцію". В кінці своєї промови Яценюк не зміг обійтися без негативу, правда, направивши його на адресу президента РФ. "Я вважаю, що найбільш важливе питання - це позбавитися від російських терористів і танків в нашій країні. Пан Путін, геть з України", - емоційно заявив прем'єр.

Міжнародна конференція допомоги Україні: інвестиції в обмін на реформи

11:25 Міжнародна конференція допомоги Україні, яка проходить сьогодні в Києві, спочатку мала у назві слово "донорська". Однак, у зв'язку з березневим рішенням МВФ щодо виділення Україні кредиту, конференція змінила свій формат на подання Україною реалізації програми співробітництва з МВФ і ЄС. На конференції очікуються виступи представників європейського співтовариства і окремих країн - партнерів України, також в її ході заплановано проведення чотирьох панельних дискусій за участю профільних міністрів українського уряду. Захід відкрив Президент України Петро Порошенко, який заявив, зокрема, що влада країни сподівається на об'єднану позиції Європи і Заходу і "не дозволять нікому втомитися від України". Виступав слідом за Порошенка президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер в черговий раз підкреслив, що проведення реформ спростить рух України до Європейського союзу. У свою чергу віце-президент США Джозеф Байден запевнив: "Я хочу, щоб ви знали, що американський народ підтримує вас". Пряму трансляцію події веде перший національний.