ua en ru

Freedom House назвала корупцію однією з головних проблем України

Freedom House назвала корупцію однією з головних проблем України Фото: найсильнішим елементом демократії України залишаються громадяни

У той же час експерти підкреслили стабілізацію політичного життя України та прогрес у проведенні реформ

Головними проблемами демократичної України є високий рівень корупції, слабка судова система і низька свобода ЗМІ. Про це свідчать дані щорічного дослідження розвитку демократії у країнах перехідного періоду Nations in Transit - 2016, опублікованому Freedom House.

У той же час рівні демократії центрального і місцевого управління покращилися.

Згідно з дослідженням, рейтинг центрального демократичного управління в Україні покращився через часткову стабілізацію політичної ситуації і виживання основних демократичних інститутів в порівнянні з конституційною кризою і проблемами в сфері безпеки в 2015 році.

Рейтинг місцевого демократичного управління також покращився в зв'язку з першим видимим прогресом у створенні нових місцевих громад у відповідності з нещодавно прийнятими законами.


Демократія в країнах досліджувалась за такими критеріями:

  • процес виборів,
  • розвиток громадянського суспільства,
  • свобода ЗМІ,
  • рівень демократії центрального уряду,
  • рівень демократії місцевого управління,
  • незалежність і роботи системи правосуддя,
  • корупція.

Незважаючи на продовження конфлікту на Донбасі, експерти відзначили стабілізацію політичного життя України в 2015 році і підкреслили сьогоднішній прогрес у проведенні реформ.

Найсильнішим елементом демократичного переходу України залишаються громадяни. Вони відіграють вирішальну роль у забезпеченні реформ, спрямованих на побудову демократії і верховенство закону.

Проте, незважаючи на позитивні зміни в законодавстві в минулому році, в Україні як і раніше часто трапляються напади на журналістів, що говорить про низький рівень незалежності та свободи ЗМІ.

Також існують проблеми в судовій системі України.

"Політичні пристрасті, корупція, некомпетентність і непорядність глибоко вкоренилися в судовій системі та органах прокуратури", - повідомляє Freedom House.

У державі були створені антикорупційні інститути, прийнята нова національна стратегія боротьби з корупцією, але насправді викорінити корупцію досі не вдалося.

Враховуючи високий рівень корупції, експерти також припускають розпуск Верховної Ради на дострокових парламентських виборах в 2016 році.

У той же час експерти відзначають, що найбільш важка криза, швидше за все, пройдена, і Україна в майбутньому буде мати більше простору для здійснення реформ і відновлення економіки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ДФС почала розслідування корупційних дій в аеропорту Жуляни.